POSJEDUJE GA VIŠE OD 20 ZEMALJA?! Rusija odgovorila na optužbe: “Novičok” je čisto zapadni brend, mi ga nemamo!

Toksične supstance iz grupe “novičok” razvijaju se u najmanje 20 zapadnih zemalja i trenutno imaju 140 verzija”, a Rusija ga ne poseduje, saopćilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

OPASAN I ZA ATENTATORE! Šta je novičok, kako djeluje i ko ga je razvio? -  GlobalCir

U saopćenju se navodi da je struktura i maseni spektar bojnog agensa “novičok” prvi put predstavljeni u spektralnoj bazi podataka Insituta američkih standarda, a da je Konvencija hemijskog oružja kasnije otkrila čitavu porodicu toksičnih hemikalija nastalu na osnovu tog jedinjenja.

“Uz SAD, najmanje 20 zapadnih zemalja radi na “novičoku”. Zato je “novičok” čisto zapadni brend. Sintetizovan je i dostupan u tim zemljama u 140 verzija. Mi ga nemamo”, ističe ministarstvo.

U saopštenju se ocjenjuje da izjava njemačkog ministra spoljnih poslova Heika Maasa da su apsurdni ruski zahtjevi Njemačkoj i Organizaciji za zabranu hemijskog oružja oko zbog situacije sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim, izaziva ogorčenje i ne doprinosi istrazi.

“Sve što zelimo je legalna, tehnička i organizaciona pomoć u interesu sveobuhvatne, nepristrasne i objektivne istrage o onome što se dogodilo. Veoma bismo voljeli da znamo ko stoji iza antiruske provokacije koja je orkestrirana od samog početaka. Zauzvrat dobijamo agresivnu retoriku i čistu maniplulaciju čcinjenicama”, navodi ministarstvo.

Navaljnom je 20. augusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sletio u Omsku, a opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gdje je pao u komu. Na zahtjev porodice, on je 22. augusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „novičok”. Od Rusije se zahtjeva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj