TRAŽE SE MODELI ZA NORMALIZACIJU ODNOSA: Pomirljivi vjetrovi iz Rijada ka Tel Avivu

Saudijska Arabija se postepeno već otvara prema jevrejskoj državi, ali i dalje mora da vodi računa o domaćem javnom mnijenju, koje listom podržava Palestince.

ISRA-SAUDI1234

Sporazum Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina s Izraelom uvod je u normalizaciju odnosa između jevrejske države i arapskih zemalja. „Mi smo stopostotno uvereni da će i druge arapske zemlje slijediti primer Abu Dabija i Maname”, izjavio je Jared Kushner, zet predsjednika Donalda Trampa.

Sada su oči uprte u Saudijsku Arabiju, najmoćniju arapsku zemlju u regionu. Sporazum između Abu Dabija i Maname otvorio je vrata za uspostavljanje odnosa i između Rijada i Tel Aviva, smatra generalni sekretar Svjetske unije islamskih naučnika (IUMS) Ali el Karadagi, prenijela je agencija Anadolija.

Rijad još nije (javno) potvrdio da je uspostavio kontakte s Tel Avivom, ali se u poslednje vrijeme osjećaju pomirljivi vjetrovi koji pušu ka jevrejskoj državi. Saudijski dvor mora da vodi računa o domaćem javnom mnjenju, koje je i dalje listom naklonjeno Palestincima, i zato u ovom trenutku izbjegava da povuče radikalan potez kakav su načinili UAE i Bahrein. Prema anketi koju je u augustu sproveo Institut za bliskoistočnu politiku, ogromna većina Saudijaca je protiv normalizacije odnosa sa Izraelom.

„Devet odsto anketiranih podržava samo uspostavljanje trgovinskih i sportskih veza sa Izraelom”, tvrde istraživači instituta.

Iz udžbenika izbacuju antijevrejske sadržaje

Posmatrači primjećuju da mediji u Rijadu u poslednje vrijeme mijenjaju stav prema Jevrejima, koji su za njih dosad bili sotone i cionistički agresori koji ubijaju palestinske žene i djecu. U molitvama u džamijama mogu se čuti pozivi na međuvjersku toleranciju u regionu, a iz pojedinih udžbenika se izbacuju antijevrejski sadržaji. „Arab News”, glavni saudijski list koji izlazi na engleskom, čestitao je na hebrejskom jeziku jevrejsku novu godinu, što je ranije bilo nezamislivo. Jedan imam je izazvao pravu buru kad je ustvrdio da je poslanik Muhamed imao prijateljske odnose s Jevrejima.

Prema pisanju „Wall Street Journala”, prijestolonasljednik Muhamed bin Salman, koji već drži sve poluge vlasti u kraljevini, navodno je lično ohrabrio Abu Dabi i Manamu da normalizuju odnose s Izraelom.

Nije pitanje da li će, nego kada i kako

Analitičari procjenjuju da pitanje nije da li će Saudijska Arabija uspostaviti odnose s Izraelom, nego kada će i kako će to učiniti. U početku to sigurno neće biti normalizacija de jure, nego defakto. Pogotovo zato što Rijad ima bliske odnose s predsjednikom Trampom, koji je, čim se ustoličio u Bijeloj kući, prvo posjetio Rijad. Tom prilikom dvor je kupio američko naoružanje i vojnu opremu za 90 milijardi dolara.

Predsjednik Tramp je pokazao razumijevanje za princa Muhameda, koga mnogi sumnjiče da je povlačio konce iza misterioznog ubistva novinara-disidenta Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Šef Bijele kuće izjavio je da nema konkretnih dokaza protiv princa, iako CIA na osnovu telefonskih razgovora procjenjuje da je zvanični Rijad imao određenu ulogu u toj likvidaciji, koja je izazvala osudu međunarodne javnosti.

Normalizacija odnosa UAE i Bahreina s Izraelom izazvala je različita reagovanja u regionu, što iznova potvrđuje da u islamskom svijetu postoje duboke podjele kad je riječ o palestinskom pitanju.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj