KADA NE OSTVARE LIČNE AMBICIJE KRIVE STRANKU! Izetbegović: Čampara je mali problem za SDA, Vučić nije slučajno pozvao u Beograd samo dvojicu!

Nakon sastanka sa Kolegija SDA pred predstavnicima medija se pojavio predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović.

Izetbegović o raspodjeli sredstava MMF-a: Neki bi željeli kantone  pozicionirati kao novi entitet u odnosu na Vijeće ministara BiH! - GlobalCir

Kazao je da je odlazak Čampare mali problem za SDA i da se o tome uopće nije razgovaralo te je više vremena posvetio komentirajući večerašnju večeru u Beogradu.

“Odlaske posmatram već 30 godina i nisam razočaran. Ono što je konstanta je da kada ljudi ne ostvare svoje lične ambicije ili kada osjete da nemaju dovoljno prostora u stranci, optuže stranku. Prije par godina smo imali ozbiljniji raskol, kada nas je skoro pola kluba poslanika napustilo u Federalnom parlamentu, kompletna kantonalna organizacija u TK, tako da je ovo relativno mali problem za SDA”, izjavio je Izetbegović na pitanje novinara da prokomentariše raskol sa Aljošom Čamparom koji je glavna tema medija.

‘Ništa nije slučajno’

Nije se nikako razgovaralo o Čampari, nastavio je, već o izborima, Dejtonskom sprazumu, odnosima u regiji, a posebno naglasivši večerašnju večeru u Beogradu na koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Vidimo srpsko-hrvatsko udruživanje, Dodik i Čović su kod Vučića, nije pozvao trojicu. Tako ne bi trebali raditi Beograd i Zagreb. Nisu to dobre poruke Bošnjacima i bh. patriotama. Ništa od toga nije slučajno. Ne bi trebali na takav način da rade i tako da obilježe 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mora se znati da bh. tronožac ne može stajati na dvije noge. Ne znam kakva je tema, ni kakav je meni na večeri – pomalo se i našalio Izetbegović i dodao da bi se odazvao sastanku da je bio pozvan.

Upitan kako vidi rasplet političke krize u Federaciji Bosne i Herecgovine, predsjednik SDA je odgovorio:

– Da bi se rješile stvari, one moraju doći do kulminacije. HDZ će preko HNS-a pokušati izvući maksmimum. Imaju takvo stanje u domovima naroda, previše su se uzdali u izborni rezultat sa posljednjih izbora. Sve će se završiti kompromisom, jer kada bi sada izašli u susret hrvatskoj strani, onda bi oni uvijek mogli raditi blokade. HDZ želi obesmisliti građanski koncept u BiH. Ako hrvatska strana smatra da mora imati legitimne predstavnike, onda ti legitimni predstavnici ne mogu imati kočnice kakve trenutno imaju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj