MOTIV I POVOD NAPADA SE ISTRAŽUJU: Napadač na policajca u Zagrebu bio je 22-godišnjak, na Facebooku ostavio poruku!

Prema još uvijek neslužbenim informacijama, muškarac koji je jutros oko 8 sati pucao iz kalašnjikova na Markovom trgu u Zagrebu i pritom ranio 31-gdišnjeg policajca iispred zgrade Vlade RH, 22-godišnji je Danijel Bezuk iz Kutine. On je kasnije, kako je priopćio MUP, na obližnjem Tuškancu počinio samoubojstvo.

Mladić nije dosad bio poznat policiji po nedjelima, a o motivima koji su ga nagnali da ispali rafal iz kalašnjikova prema zgradi Vlade zasad se može tek nagađati.

Ljut i ogorčen, ali s kojim povodom?

Jedan od tragova koji bi razjasnili njegov motiv jest objava na Facebooku koju je očito napisao odmah nakon što je pucao na Markovom trgu. Iz te se objave iščitava da je bio ljut i ogorčen, ali ne i na koga i kakvim konkretnim povodom, ako je takvog uopće bilo.

Dosta je bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti”, napisao je Bezuk nedugo nakon što si je oduzeo život.

Na njegovom Facebooku profilu prijatelji mu ostavljaju oproštajne poruke. Neki pišu da razumiju njegov postupak, neki ga čak i opravdavaju, ali ima i onih koji su ondje došli napisati da, bez obzira na to što ga je ponukalo na takav čin, nije smio dovesti u opasnost ičiji život.

Napisao da je turist u ‘svojoj’ državi

A što je mladić objavljivao na Facebooku? Prema njegovim javno dostupnim objavama vidi se da je, poput mnogih njegovih vršnjaka, bio zainteresiran za automobile i motocikle. Često je “dijelio” s YouTubea glazbene spotove u rasponu od Thompsona i Mladena Grdovića preko Jimija Hendrixa do Shakire. Pomalo je zagonetno što je uz fotografiju snimljenu u vrijeme Adventa na Trgu bana Jelačića u Zagrebu napisao: “Turist u “svojoj” državi”. Oni koji su ga dobro poznavali valjda znaju zašto je pridjev “svojoj” napisao pod navodnicima.

Mladić je početkom studenoga 2018. objavio fotografiju na kojoj stoji ispred spomenika poginulim braniteljima u Bogdanovcima. Na fotografiji je odjeven u majicu s obilježjima HOS-a i navijačke skupine Bad Blue Boys s natpisom ”Za sve one kojih nema”, dok je uz fotografiju zapisao ”zapalit ću svijeću, molit ću do jutra, za zdrav razum i bolje sutra”.

U majici HOS-a, uz Thompsonove stihove

Mladić je početkom studenoga 2018. objavio fotografiju na kojoj stoji ispred spomenika poginulim braniteljima u Bogdanovcima. Na fotografiji je odjeven u majicu s obilježjima HOS-a i navijačke skupine Bad Blue Boys s natpisom ”Za sve one kojih nema”, dok je uz fotografiju zapisao ”zapalit ću svijeću, molit ću do jutra, za zdrav razum i bolje sutra”.

Bezuk je iste godine na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti na društvenim mrežama objavio svoju fotografiju snimljenu prije koncerta Marka Perkovića Thompsona u Glini koju je popratio citatom iz Thompsonove pjesme ”rastjerajmo tamu da nam jutra svanu”.

U objavi iz srpnja 2018. poručio je da će hrvatska nogometna vrsta igrati u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva. Uz objavu je priložio videosnimku bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u kojem ona zaključuje da će ”Hrvatska biti najrazvijenija država Europske unije”, a koju je popratio komentarom ”barem nas nisi lagala i prešla kao budale”.

Mladić je sredinom srpnja 2018. zapisao da je ”i dalje Hrvat, hvala vam na borbenosti”, dok je u veljači iste godine objavio fotografiju na kojoj drži kovanice, a koju je popratio komentarom ”od plaće kupio sam hlače i ostalo mi za žvakače”.

‘Da sam jedan od njih, da skidam Srbe’

U veljači 2018. je objavio svoju fotografiju na kojoj pozira odjeven u zimsku kamuflažnu odoru, dok u ruci drži model snajperske puške izrađen od drveta. Bezuk je uz tu fotografiju zapisao da je na njoj prikazan pripadnik ”Belih orlova na braniku otadžbine” koju smatra ”jednom od najzaštićenijih vrsta u Republici Hrvatskoj”.

A 15. travnja 2011. godine, kada mu je bilo 13 godina, napsao je “Nepravda U haagUU!!” očito se referirajući na tog dana izrečenu prvostupanjsku presudu generalu Anti Gotovini, kojom je proglašen krivim.

Na jednoj od snimaka testiranja snajperske puške zapisao je “da sam jedan od njih, da skidam Srbe”. Na Bezukovoj Facebook naslovnici stoji fotografija iz filma ‘Put rata’ redatelja Stevena Spielberga, piše Net.hr.

(Global CIR/Agencije)

PROĆITAJTE JOŠ:

Komentiraj