NAPAD PRED VLADOM! Plenković: Došlo je do pokušaja teškog ubistva, još nemamo saznanja zašto, nema odgovornosti ministra Božinovića

Nakon što je jutros na Markovom trgu upucan policajac, o situaciji ispred Banskih dvora oglasili su se i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Plenković: Nismo imali nikakvih saznanja. Božinović nije odgovoran za ovo.  Istražit će se motivi - Večernji.hr

‘Kao što ste čuli, ovdje na Markovom trgu došlo je do pokušaja teškog ubistva. Riječ je o pokušaju ubojstva, počinitelj je počinio samoubistvo. Policija i nadležno državno odvjetništvo će poduzeti sve radnje kako se doznalo što se dogodilo i zbog čega se dogodilo. O tome nemamo više saznanja. Želimo ranjenom policajcu brz oporavak i nadam se, prema informacijama koje čujemo, da će njegovo stanje biti stabilno’, kazao je nakon događaja Plenković.

Ovo je događaj za koji nemamo saznanja da bi ga ozbiljnije mogli sagledati. Policija i DORH će utvrditi je li događaj individualnog karaktera, a zasad izgleda da je’, kazao je.

Kazao je da nisu od prije imali informacije tajnih službi da bi se to moglo dogoditi.

‘Od događaja prije mjesec i pol policija je povećala kontrole. Imamo kulturu otvorenosti i Trg svetog Marka dostupan je svima’, kazao je Plenković. ‘Po trenutnom režimu ovdje su moguća i javna okupljanja, ali ovo nas sve skupa dovodi u jednu novu situaciju’, rekao je premijer.

Upitan što bi bilo da se sve ovo dogodilo prije sjednice Vlade kada je Markov trg pun novinara, Plenković je kazao da bi to bilo ‘jako loše’.

Najavio je da će se postrožiti mjere. ‘Nakon ovoga ćemo pojačati mjere, nema nikakve dileme’, rekao je Plenković, dodavši da ne bi uspoređivao ovaj incident s onim od prije mjesec dana kada je ispred ulaza u Vladu Ivan Vilibor Sinčić istresao lubenice. I tada se govorilo o pitanju sigurnosti na Markovom trgu.

Nema odgovornosti ministra Božinovića, dodao je. ‘Vrlo jasan odgovor sada i sljedeće četiri godine’, poručio je Plenković.

Božinović je kazao da je od incidenta prije mjesec dana napravljeno nekoliko verzija osiguranja Markovog trga. ‘Ovo je moguće zaštiti ako se ovaj trg potpuno zatvori. Da vozila i pješaci mogu prolaziti samo s propusnicama. Da se stave kontrolne točke. Ali ovdje imamo i crkvu i odluku Ustavnog suda i sve to moramo nuzeti u obzir. Ali to znači da u ovom dijelu grada, kada bi sigurnost stavili na maksimalnu razinu, ne bi bilo slobode kretanja’, poručio je Božinović.

Najavio je da će se postrožiti mjere ali nije pojasnio kako.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

  1. […] NAPAD PRED VLADOM! Plenković: Došlo je do pokušaja teškog ubistva, još nemamo saznanja zašto,… […]

Komentiraj