NAKON PRONALASKA PODZEMNIH TUNELA: Ograda na srbijansko-mađarskoj granici i ispod zemlje!

Prema pisanju mađarskog portala HVG, koje je prenijelo više medija, Mađarska je bez mnogo najava počela izgradnju i podzmene ograde na granici sa Srbijom kako bi spriječila dolazak migranata.

Struja kroz ogradu na granici sa Mađarskom | N1 Srbija

Prema navodima portala već je izgrađeno deset kilometara podzemne ograde, ali se na navodi gdje se ona nalazi, niti šta se podrazumijeva pod gradnjom podzemne zaštite, odnosno koja vrsta prepreke se koristi i na kojoj dubini.

Gradnju podzemne barijere u augustu je tokom posjete pograničnom mjestu Reske najavio Žolt Halmoši, zamjenik glavnog policijskog kapetana Mađarske, ali tada nije objelodanjeno kada će ona početi, niti na kojoj dionici će se odvijati radovi.

Razlog za ovo dodatno obezbjeđivanje mađarske granice prema Srbiji svakako je u činjenici da je krajem prošle godine pronađen prvi podzemni tunel, a nakon toga i više uzanih prolaza koji su išli ispod dvostrukog reda žica kojima je obezbjeđena granica Mađarske. Posljednji put policija je izvijestila 5. oktobra da je otkrila novi podzemni prolaz, a najviše ih je do sada pronađeno u ataru grada Segedina, te okolnih naselja Ašothalom i Kelebija, koja su prekogranično susjedstvo Subotice.

Portal HVG se bavio i cijenom ove podzemne zaštitne ograde, i prema njihovim navodima ovih deset kilometara koštaju 38 miliona forinti, odnosno nešto preko 100.000 eura. To se smatra pravom sitnicom u odnosu na to da je na ogradu do sada potrošeno 12,6 milijardi forinti.

Prva ograda od žilet žice podignuta je 2015. godine, prvo na 175 kilometara dugoj dionici prema Srbiji. Ograda je poslije toga pojačana sa još jednim redom žice, sa razmakom za prolazak terenskih vozila, a nazvana je pametnom ogradom jer je opremljena termovizijskim kamerama, uvedeni su optički kablovi koji javljaju čim se žica dodirne, a na pojedinim mjestima postoje i zvučnici kojima se na srpskom, engleskom, urdu, arapskom i farsi jeziku opominju oni koji pokušaju ilegalni prelazak granice.

Granični prostor kontroliše vojska i policija, terenskim vozilima, ali i dronovima, a odnedavno su uvedeni i brodovi kako bi spriječili prelazak migranata čamcima preko Tise.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj