PUTIN SVE NERVOZNIJI: Zahtjeva produženje sporazuma o kontroli naoružanja sa SAD-om bez ikakvih uvjeta!

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je da Rusija i SAD produže sporazum o kontroli naoružanja Novi START za najmanje godinu dana bez ikakvih uvjeta. Sporazum ističe u februaru 2021. godine.

Putin je predložio da se tijekom tog razdoblja od godinu dana raspravlja o svim parametrima kontrole naoružanja.

Novi START (Sporazum o redukciji strateškog naoružanja) potpisan je 2010. godine i ograničava broj strateških bojevih glava, projektila i bombardera koje mogu iskoristiti Rusija i SAD. Sporazumom je uspostavljen novi režim inspekcija radi verifikacije tog procesa.

Rusija i SAD razgovaraju o produženju sporazuma. Međutim, Moskva je nedavno izrazila malo nade da će se pod predsjednikom Donaldom Trumpom postići dogovor s Washingtonom, budući da on zahtjeva uključivanje Kine u dogovor o kontroli strateškog nuklearnog oružja, piše njemački Bild.

Putin priželjkuje pobjedu Bidena

Nedavno je Putin otvoreno pohvalio predsjedničkog kandidata demokrata Josepha Bidena jer je dao ohrabrujuće izjave o Novom START-u, posljednjem značajnom sporazumu o nuklearnom oružju između Rusije i SAD-a koji ističe u februaru.

“Kandidat Biden je javno rekao da je spreman za produženje Novog START-a ili za novi sporazum kojim bi se ograničilo strateško oružje, a to je vrlo ozbiljan element naše saradnje u budućnosti”, rekao je Putin.

Moskva i Washington za sada ne uspijevaju dogovoriti novi sporazum ili produžiti postojeći, jer administracija na čelu sa predsjednikom Donaldom Trampom zahtijeva da se u pregovore o kontroli oružja uključi i Kina, što ne odgovara Rusiji.

Pored toga, Rusiji je veliku glavobolju zadao i paket američkih sankcija koje je potpisao predsjednik Donald Tramp, a koje su zaustavile igradnju gasovoda Sjeverni tok 2.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj