USKORO ISTIČE POSLJEDNJI UGOVOR SA RUSIJOM! SAD odbile Putinov zahtjev o ‘bezuvjetnom produženju’ sporazuma o kontroli nuklearnog oružja!

Sjedinjene Američke Države odbile su ponudu ruskog predsjednika Vladimira Putina da se za još godinu dana bezuvjetno produži rusko-američki sporazum New START o kontroli nuklearnog oružja, što je posljednji preostali ugovor o kontroli naoružanja između SAD-a i Rusije.

PUTIN-RUSSIAUSA123

Neće biti ništa od Putinovog prijedloga”, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien o ponudi Moskve dodajući kako se Washington nada da će Rusija “preispitati svoj položaj prije nego što krene skupa utrka u naoružanju”.

Putin je danas predložio da se za godinu dana produži rusko-američki sporazum New START o nuklearnom razoružanju.

“Predlažem bezuvjetno produženje sadašnjeg sporazuma za najmanje jednu godinu kako bismo mogli pregovarati o svim parametrima”, rekao je Vladimir Putin na sastanku svog Vijeća sigurnosti. 

Rusija i SAD razgovaraju o produženju sporazuma. Međutim, Moskva je nedavno izrazila malo nade da će se pod predsjednikom Donaldom Trumpom postići dogovor s Washingtonom, budući da on zahtjeva uključivanje Kine u dogovor o kontroli strateškog nuklearnog oružja, piše njemački Bild.

PROČITAJTE JOŠ:

Putin priželjkuje pobjedu Bidena

Nedavno je Putin otvoreno pohvalio predsjedničkog kandidata demokrata Josepha Bidena jer je dao ohrabrujuće izjave o Novom START-u, posljednjem značajnom sporazumu o nuklearnom oružju između Rusije i SAD-a koji ističe u februaru.

“Kandidat Biden je javno rekao da je spreman za produženje Novog START-a ili za novi sporazum kojim bi se ograničilo strateško oružje, a to je vrlo ozbiljan element naše saradnje u budućnosti”, rekao je Putin.

Moskva i Washington za sada ne uspijevaju dogovoriti novi sporazum ili produžiti postojeći, jer administracija na čelu sa predsjednikom Donaldom Trampom zahtijeva da se u pregovore o kontroli oružja uključi i Kina, što ne odgovara Rusiji.

Pored toga, Rusiji je veliku glavobolju zadao i paket američkih sankcija koje je potpisao predsjednik Donald Tramp, a koje su zaustavile igradnju gasovoda Sjeverni tok 2.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj