Čudesna priča o spašavanju devetogodišnjeg Romana Polanskog: Nacisti su ga htjeli ubiti, ali mu je utočište u kolibi pružila siromašna poljska porodica!

Za jelo je najčešće bio krompir, ponekad mlijeko, a ljeti je bilo gljiva ili borovnica. Buchale su bili jednostavna i siromašna obitelj, s troje djece. Živjeli su u maloj kući 40 kilometara od Krakova. Usprkos tome su odlučili da to malo podijele s jednim židovskim dječakom, i to gotovo dvije godine.

Vlastiti otac ga je uspio izvući iz krakovskog geta, u martu 1943, presjekavši kliještima bodljikavu žicu kojom su bili ograđeni. Devetogodišnjak se potucao od jedne do druge obitelj, dok na kraju nije završio kod obitelji Buchala. Kasnije je pričao da je “ljubaznost” koju je prema njemu pokazala Stefania Buchala bila “nevjerovatna”.

Par je riskirao vlastiti život, jer je u okupiranoj Poljskoj smrt prijetila svima koji su skrivali Židove. Njihova djeca su vjerojatno mislila da je “Romek” njihov brat. Kasnije je od ovog malog židovskog dječaka postao svjetski poznati redatelj – Roman Polanski, piše njemački Deutsche Welle

Spomenuti redatelj posjetio je Poljsku, zemlju svog djetinjstva, kako bi odao počast tamošnjem paru koji ga je primio i zaštitio tokom njemačke okupacije i progona Židova.

Stefania i Jan Buhala posthumno su proglašeni “Pravednicima među narodima”, priznanjem izraelskog Memorijalnog centra Yad Vashem posvećenog žrtvama holokausta, na ceremoniji kojoj je prisustvovao njihov unuk Stanislav Buhala.

image


Roman Polanski, koji se kao trogodišnjak doselio u Poljsku, za tu je priliku doputovao iz Francuske i prisjetio se Stefanije Buhala kao izuzetno “plemenite i religiozne osobe” koja je, skrivajući ga, imala hrabrosti ne samo riskirati vlastiti život nego i živote svoje djece.

Slavni režiser imao je devet godina 1942. godine kad su ga roditelji natjerali na bijeg iz Krakowskog geta i sklonili kod poljske obitelji koju su poznavali, te joj ujedno platili da ga sakrije. Ubrzo su oboje deportirani u nacističke logore.

Bračni par Buhala skrivao je Polanskog od 1943. do 1945. godine u malom selu Visoka u južnoj Poljskoj.

U svojoj molbi da im se dodijeli priznanje Yad Vashema Polanski je napisao kako Stefanija nije oklijevala, već je bila rukovođena iskrenom ljubavlju za drugo ljudsko biće kad ga je odlučila skrivati. “Svo to vrijeme, uprkos siromaštvu i nestašici hrane, ona je osigurala da ja budem siguran i sit”, ispričao je poznati režiser.

Par Buhala umro je 1953. godine, a titulom “Pravednici među narodima” Stefania i Jan ušli su u redove 7 000 Poljaka kojima je Yad Vashem odao priznanje za spašavanje Židova od sigurne smrti u rukama nacističkih snaga. Majka Romana Polanskog umrla je u Auschwitzu, dok je njegov otac uspio preživjeti zatočeništvo u Mauthausenu i njih su se dvojica ponovo spojili nakon Drugog svjetskog rata.

Polanski je nakon Drugog svjetskog rata dva puta dolazio u gradić Wysoka u potrazi za svojim spasiteljima. Kada je došao pred kuću, kako je zabilježio u svojoj biografiji, nije mogao vjerovati da je u toj sićušnoj kolibi moglo živjeti šestoro ljudi.

U knjizi se prisjeća i da je svakodnevica porodice Buchala bila “borba za preživljavanje”, piše DW.

Ono što Polanskom godinama nije uspjelo, pošlo je za rukom mladim autorima filma Mateuzu Kudli i Ani Kokoszka-Romer. Paralelno sa snimanjem njihovog filma o ratnim iskustvima Romana Polanskog i njegovog prijatelja, svjetski poznatog fotografa Ryszarda Horowitza, dali su se u potragu i za preživjelom rodbinom obitelji Buchala.

Sreli su se sa Stanislawom Buchalom, unukom Stefanije i Jana. On nije imao pojma da su njegovi baka i djed sakrivali Polanskog i tako mu sigurno spasili život.

Stanislawov otac, Ludwik, bio je uvjeren do smrti 1999. da je “Romek” bio njegov brat. Roditelji su to vjerovatno tako govorili kako ne bi doveli obitelj u opasnost. Sve ove godine je Stanislaw vjerovao da u Americi ima strica, o kojem je samo znao da se zvao “Romek”.

Da je kojim slučajem pročitao biografiju Romana Polanskog, saznao bi da su spasitelji koji su u njoj opisani, zapravo njegovi baka i djed. Autorima filma je tek nakon njegovog susreta s Polanskim bilo jasno da je potraga bila uspješna.

Kada mu je Stanislaw Buchala pokazao fotografiju svoje bake, Polanski je dirnut izustio: Da, to je ona. Ona mi je spasila život‘”, ispričala je producentica filma, Ana Kokoszka-Romer u razgovoru za DW.

Ona je naglasila koliko je dirljiv za Romana Polanskog bio trenutak kada se sastao sa Stanislawom Buchalom, i to tokom prvog posjeta Buchale selu njegovog bake i djeda.

Polanski je Buchali ispričao sve o njima, gdje je stajala kuća, što je radio njegov djed, gdje su rasle jabuke i šljive. Polanski ga je takoreći vratio korijenima“, kaže Kokoszka-Romer.

Nakon ovog susreta Polanski se obratio Memorijalnom centru u Jerusalemu Jad Vašem u kojem se održava sjećanje na nacističko uništavanje Židova i to se znanstveno dokumentira.

image


Svjetski poznati redatelj je zatražio da se nagradi Stefania Buchala. Napisao je: “Pružila mi je utočište i ugrozila svoj život i život svoje obitelji. Bila je to jedna osjećajna, nježna i vrijedna žena.”

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj