JAZ SVE DUBLJI?! Škotska nikad nije bila bliža nezavisnosti!

Bregzit, pandemija i nezadovoljstvo vladom u Vestminsteru razdvajaju Škotsku i Englesku do te mere da bi do sljedećeg proljeća drugi referendum o škotskoj nezavisnosti mogao da bude vrlo izvjestan.

Nezavisnost Škotske

Štaviše, ako do njega dođe, raspad Velike Britanije bi mogao da bude najvjerovatniji ishod. Otkud sada toliko mračne prognoze za budućnost Ujedinjenog Kraljevstva nakon 314 godina uglavnom srdačne kohabitacije?

Nedavno objavljene ankete veliki su dio odgovora na ovo pitanje.

Podrška nezavisnosti u Škotskoj sada je na najvišem nivou ikada, prema novom istraživanju. Čak 58 odsto Škota bi podržalo otcjepljenje, dok se tome protivi 42 odsto, pokazuje anketa Ipsos MORI.

Kada je u anketu uključena i opcija “ne znam”, situacija je bila sljedeća: da se ​​drugi referendum o tom pitanju održi sutra, 55% ljudi podržalo bi nezavisnost, 39% bi glasalo ne, a 6% ne zna.

Podaci, koji se unionistima nikako ne sviđaju, pokazuju da se znatan broj Škota predomislio od poslednjeg referenduma 2014. godine i da bi sada glasao za napuštanje Britanije.

Još važnije je da je ovo deveta anketa zaredom od juna koja daje prednost nezavisnosti. U prosjeku su ove ankete pokazale da bi 54% glasalo “da”, 46% “ne”, navodi BBC.

U drugoj anketi koju je na zahtjev grupe Naprijed Škotska sprovela agencija “Survejšen” objavljenoj u utorak, 67 odsto Škota reklo je da smatra da je škotska vlada kompetentna, a 70 odsto da misli da vlada Velike Britanije nije.

Škotska premijerka Nikola Sterdžon takođe je dobila više ocjene za svoje postupanje sa pandemijom nego premijer Velike Britanije Boris Džonson.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj