NAKON STRAVIČNOG TERORISTIČKOG NAPADA U PARIZU! Ubijeni nastavnik proglašen za mučenika slobode izražavanja

Nastavnik historije kojem je blizu Pariza odsječena glava pošto je u okviru građanskog vaspitanja učenicima pokazao karikature poslanika Muhameda kao ilustraciju ideje slobode, odmah je u Francuskoj predstavljen kao mučenik slobode izražavanja, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Ubijeni nastavnik proglašen za mučenika slobode izražavanja u Francuskoj |  N1 Srbija

Nastavnici u toj zemlji, mada u strahu zbog šokantnog ubistva, poručuju da neće odustati od spornih i teških tema.

Ubistvo nastavnika donijelo je Francuskoj nacionalnu traumu koja je oživjela sjećanja na nedavne terorističke napade, piše The New York Times uz konstataciju da je žrtva napada odmah širom francuskog političkog spektra predstavljena kao mučenik slobode izražavanja.

Predstavnici francuskog parlamenta su ustali da odaju počast žrtvi, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron na mjestu napada u petak uveče rekao da je to bio pokušaj uništavanja republike te da je to djelo islamističkog terorizma.

Nastavnik je ubijen “zato što je predavao, jer je predavao slobodu izražavanja, slobodu da se vjeruje i ne vjeruje”, rekao je francuski predsjednik u kratkom televizijskom obraćanju.

Zvaničnik policijskog sindikata rekao je francuskoj televiziji BFM da su svjedoci vidjeli kako je napadač prerezao grlo žrtvi. Policija je pozvana, rekli su zvaničnici, i pošto što su otkrili obezglavljenu žrtvu, sukobili se s napadačem blizu škole. Mašući velikim nožem, on je prijetio policajcima i nakon što je odbio da se preda, u njega je pucano 10 puta, rekli su zvaničnici.

Teroristički napad je uslijedio tri nedjelje pošto je drugi napadač nožem ranio dvije osobe u Parizu u blizini bivših kancelarija Charlie Hebdoa – poprišta terorističkog napada 2015. na satirični list zbog karikatura proroka Muhameda.

Francuska policija navodi da je ubica bio inspirisan tvrdnjama roditelja jedne učenice da je ubijeni Samuel Paty bio islamofob, piše Times koji takođe ističe da je ubijeni nastavnik proglašen mučenikom slobode govora.

Ubica Abdulah Anzorov objavio je na internetu snimak odsječene glave koji su u subotu dijeljeni na mreži Telegram među čečenskim nalozima koji podržavaju radikalne islamiste.

Prema riječima tužioca, policija ispituje kako se Anzorov umiješao u spor u školi u mirnom gradu koji je na 80 kilometara od mjesta u kojem živi, navodi Times i ukazuje da je sumnja da je reagovao na navode Brahim Čnine, oca 13-godišnje djevojčice, koji je nastavnika optužio za islamofobiju i protiv njega vodio kampanju na društvenim mrežama.

Paty (47) je, objašnjava londonski list, bio napadnut zbog časa moralnog i građanskog vaspitanja prije dvije nedjelje kada je učenicima pokazao karikature poslanika Muhameda kako bi ilustrovao koncept slobode. Međutim, Čnina je u školi uložio formalnu žalbu protiv Patyja i prijavio ga policiji da učenicima pokazuje “pornografiju”.

Pored zapaljivih postova na internetu, Čnina je rekao da je Paty đacima muslimanske vjere rekao da izađu iz učionice, što nastavnik i drugi učenici negiraju i kažu da je rekao da oni mogu da izađu iz učionice ako karikature smatraju neprikladnim. Dok pojedini učenici kažu da su čuli da je Paty rasista i islamofob, drugi su ga, ukazuje Times, branili tvrdeći da je odlično poznavao svoj predmet i da je zaista želio da ulije znanje đacima.

Nastavnici širom Francuske novinarima govore o svom strahu, zapanjeni napadom na kolegu ubijenog usred bijela dana u mirnoj prigradskoj ulici, ukazuje BBC.

Osim užasa u ubistvu postoji i moćna simbolika, ocjenjuje britanski servis, ukazujući na riječi francuskog ministra obrazovanja koji je kazao da je korijen onoga što se dogodilo “mržnja prema republici”.

U Francuskoj se ključnim zadatkom obrazovnog sistema smatra prenošenje nacionalnih vrijednosti – slobode, jednakosti i bratstva, ističe BBC i dodaje da je tri nedjelje poslije napada na bivše kancelarije Charlie Hebdoa, najnovije ubistvo još jedan dokaz podjela oko sekularizma i tolerancije, koje su i ranije ostavljale “krv na ulicama zemlje”.

S druge strane, šokirani francuski učitelji zarekli su se da će nastaviti da podstiču kritički duh kod svojih učenika razmatranjem spornih tema, uprkos ubistvu kolege koji je učenicima pokazao karikature proroka Muhameda u okviru diskusije o slobodi govora, ukazuje Guardian.

Prije sastanka sindikata nastavnika s ministrom obrazovanja u subotu predsjednik sindikata srednjoškolskih nastavnika rekao je da su učitelji “devastirani”, ali da neće pokleknuti u strahu.

“Nastavićemo da razgovaramo o slobodi govora. Ako postoje teški predmeti, nastavićemo da ih predajemo. Pokušaćemo da podstaknemo kritički duh naših učenika i objasnimo da svako ima pravo da se ne slaže”.

Časovi moralnog i građanskog vaspitanja koje je predavao nastavnik historije i geografije Samuel Paty, obavezni su i pokrivaju predmete koji uključuju sekularnost, smrtnu kaznu i abortus, ukazuje Guardian.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj