NATO u Njemačkoj želi da uspostavi “svemirski centar”

NATO radi na pripremi odbrane od opasnosti iz svemira, a ministri odbrane 30 zemalja članice u četvrtak će saopštiti informaciju o uspostavljanju Svemirskog centra.

NATO (foto: ilustracija)

Taj centar bit će uspostavljen, kako prenosi nemački “Süddeutsche Zeitung”, u NATO bazi Ramštajn u Njemačkoj, gdje se nalazi glavna komanda vazdušnih snaga.

Tako bi u Ramštajnu ubuduće trebalo da se sakupljaju sve informacije o mogućim prijetnjama satelitima, a moguće je kasnije i da se uspostavi i komandni centar za odbrambene mjere.

Planovi NATO oslanjaju se na prošle godine donijete odluke da bi svemir trebalo proglasiti za posebni operativni region.

Preko satelita u svemiru sprovodi se komunikacija tokom vojnih operacija, a koriste se i za špijunažu i izviđanje, te i navigacione sisteme, što znači da bi napad na satelite NATO država mogao oslabiti njihovu odbrambenu mogućnost.

Uz to bi napad na satelite u slučaju rata mogao biti korišten i za blokiranje dijelova svakodnevnog života. Pored SAD-a su nedavno, prije svega Rusija, Kina i Indija, dalje unaprijedili svoje sposobnosti u svemiru, podsjeća njemački list.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj