PRIVEDENO 580 OSOBA! Tokom protesta u Čileu smrtno stradala jedna osoba!

Najmanje jedna osoba je smrtno stradala, a 580 demonstranata je privedeno tokom protesta u Čileu organizovanim u cilju obilježavanja godišnjice demonstracija koji su počeli prošle godine u oktobru i trajali pet mjeseci.

Juan Francisco Galli, sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, potvrdio je da je tokom protesta, organizovanim u nedjelju, došlo do sukoba u gradu La Victoria, u blizini Santiaga i da je poginula jedna osoba. 

Galli je naveo da je privedeno 580 osoba, uključujući 287 u glavnom gradu. 

Kako je kazao, u cijeloj zemlji dogodilo se 15 pljački, napadnuto je osam policijskih stanica, a povrijeđeno 116 pripadnika sigurnosnih snaga, od kojih 18 vatrenim oružjem.

U jučerašnjim protestima zapaljena je crkva Carabineros u glavnom gradu Santiagu, a potom i crkva Asuncion.

Protesti, koji su počeli nakon što su 6. oktobra 2019. godine poskupile karte podzemne željeznice u Santiagu, u kojem metro dnevno koristi više od tri miliona ljudi, intenzivirani su 18. oktobra te su zabilježene i brojne pljačke i nasilje u mnogim gradovima.

Tokom petomjesečnih protesta u zemlji poginule su 23, a hiljade su povrijeđene, uključujući i policajce. 

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera izvinuo se što nije razumio ekonomske probleme ljudi i primijenio je paket ekonomske pomoći, a demonstracije su se nastavile uprkos smjena osam ministara iz njegovog kabineta.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj