ZBOG OPTUŽBI ZA TERORIZAM! Posljednji vođa baskijske ETA-e danas pred sudom u Parizu

Posljednji vođa ETA, raspuštene baskijske terorističke organizacije, danas će se naći pred sudom u Parizu zbog optužbi za terorizam koje on smatra ‘apsurdom’ zbog svoje uloge u okončanju sukoba u kojima je ubijeno više od 850 ljudi tokom više od pola vijeka terora u Španiji. 

Josu Urrutikoetxea predvodio je ETA tokom jednog od najkrvavijih perioda, kada su U u bombaškom napadu na garnizon španske civilne garde 1978. godine u Saragosi, poginula i djeca dok su spavala.

Urrutikoetxeu se, u intervjuu poslije 17 godina bjekstva, izvinio, poručio drugim separatističkim organizacijama da ne pribjegavaju nasilju.

On je za AP rekao da mu je žao zbog “nepopravljive štete” koju je napravilo nasilje ETA u pokušaju da izgradi nezavisnu državu na Pirinejima između Španije i Francuske.

Upitan da li bi se izvinio porodicama žrtava ETA-e, rekao je : “Naravno, (nudim) izvinjenje zbog nečega što ne možemo da popravimo.”

Njegovo izvinjenje je besmisleno za one koji su izgubili voljene zbog terorističkih akcija  ETA u kojima je stradalo 850 osoba i više hiljada je povrijeđeno. Oni naglašavaju da činjenica da je učestvovao u raspušatanju ETA 2018. godine ne briše njegovu prošlost.

Urrutikoetxeu (69) boluje od raka, a francuski sud mu je 30. jula dozvolio da napusti pritvor iz zdravstvenih razloga jer se u pritvoru pojavio koronavirus i od tada je u kućnom pritvoru u Parizu.

On je uhapšen u maju 2019. godine u francuskim Alpama, u zajedničkoj operaciji francuske i španske policije.

Potraga za liderom ETA, koji je optužen za zločin protiv čovječnosti, trajala je od 2002. godine.

ETA je baskijska teroristička i separatistička organizacija osnovana 1959. godine, transformacijom djela studentske organizacije koja se borila protiv vojne diktature generala Franca i za očuvanje baskijske kulture.

U periodu od 1968. do januara 2008. godine po podacima španskog ministarstva unutrašnjih poslova ETA se tereti za ubistvo 10.821 žrtve.

ETA je proglasila prekid vatre 2011. godine i predala oružje u aprilu 2017. godine, a u maju 2018. godine saopštila je da je rasformirala sve svoje strukture.

Poslije objave o raspuštanju Urrutikoetxe je bio jedan od njenih posljednjih vođa, a kako se dodaje, brojni pripadnici te organizacije skrivali su se u francuskom dijelu Baskije, dok su operacije izvodili u Španiji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj