Američka vlada tužila „Google” zbog kršenja zakona protiv monopola

Američko ministarstvo pravosuđa danas je tužilo „Google” zbog kršenja zakona protiv monopola, tvrdeći da je taj tehnološki gigant zloupotrijebio dominaciju u pretraživanju interneta i reklamiranju da bi ugušio konkurenciju i tako nanio štetu potrošačima. Tužba, kako ocjenjuje AP, predstavlja najznačajniji potez vlade na zaštiti konkurencije još od tužbe protiv „Microsofta”, prije više od 20 godina.

US government to sue Google for alleged anticompetitive abuses i -  WRCBtv.com | Chattanooga News, Weather & Sports

Takođe bi mogla da otvori put za druge velike vladine poteze protiv monopola, imajući u vidu aktuelne istrage koje ministarstvo za pravosuđe i Federalna trgovinska komisija (FTC) vode protiv velikih tehnoloških kompanija među kojima su „Apple”, ”Amazon” i „Facebook”, prenosi „Glas Amerike”.

„Google je prolaz za internet i gigant pretrage i reklamiranja. Međutim, kao što  se objašnjava u tužbi podnetoj danas, održao je monopol kroz politiku isključivanja drugih koja je štetna po konkurenciju”, rekao je novinarima zamenik ministra za pravosuđe Jeff Rosen.

Članovi Kongresa i aktivisti za zaštitu prava potrošača već duže vrijeme optužuju „Google”, čija partnerska kompanija „Alfabet” ima tržišnu vrijednost od nešto više od hiljadu milijardi dolara, za zloupotrebu dominacije u pretrazi interneta i reklamiranju za gušenje konkurencije i povećanje profita.

Kritičari tvrde da novčane kazne u iznosu od više milijardi dolara i obavezne izmjene politike koje su „Googlu” prethodnih godina nametnuli evropski regulatori nisu bili dovoljno oštri i da su potrebne strukturne promjene da bi kompanija promijenila svoje ponašanje.

„Google” je na tužbu odgovorio na „Twitteru” navodeći da tužba Sekretarijata za pravosuđe ima velike nedostatke.

Ljudi koriste ‘Google’ zato što je to njihov izbor – ne zato što su primorani ili ne mogu da pronađu alternative” , piše u tvitu.

U tužbi podnetoj u federalnom sudu u glavnom gradu SAD Vašingtonu navodi se da „Google” plaća milijarde dolara, zarađene od reklama, proizvođačima telefona da osiguraju da „Google” bude glavni pretraživač. Vladi se u podnošenju tužbe pridružilo 11 saveznih država.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj