MACRON ODAO POČAST PROFESORU ŽRTVI TERORISTIČKOG NAPADA: “Ubijen je samo zato što je predstavljao Republiku”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je odao počast profesoru historije kojeg je u terorističkom napadu obezglavio tinejdžer čečenskog porijekla. Macron je ubijenog profesora nazvao “tihim herojem” koji je bio posvećen usađivanju vrijednosti Republike u svoje učenike.

Napadač na Samuela Patyja je tinejdžer čečenskog podrijetla koji se htio osvetiti jer je profesor na satu na temu slobode govora 13-godišnjacima pokazivao karikature poslanika Muhameda.

Komemoracija Patyja prenosila se na televiziji, a vodio ju je Macron. Žrtvin lijes je donesen u dvorište pariškog sveučilišta Sorbonne uz pratnju pjesme “One” grupe U2.

Macron: ‘Ubijen je jer islamisti žele našu budućnosti’

Na lijes je stavljen orden Legije časti, najvišeg odlikovanja u Francuskoj koje je Patyju dodijeljeno posthumno.

“Ubijen je samo zato što je predstavljao Republiku”, rekao je vidno emocionalni Macron. “Ubijen je jer islamisti žele našu budućnost. Oni znaju da ju s tihim herojima poput njega neće dobiti”.

‘Postao je lice Republike’

Abdullakh Anzorov je u petak obezglavio Patyja velikim nožem na ulici pariškog predgrađa usred bijela dana, a policija je potom ubila tog 18-godišnjaka. Dužnosnici su ubojstvo prozvali napadom na francuske vrijednosti.  Francuska je šokirana tim činom koji ju je podsjetio na islamistički napad 2015. na urede satiričnog magazina Charlie Hebdo koji je objavio karikaturu poslanika Muhameda.

U činu solidarnosti regionalne vlasti Okcitanije projicirale su političke i vjerske karikature iz magazina na javne zgrade Toulousea i Montpelliera, među njima i onu poslanika Muhameda. Macron je kazao kako je Paty u petak “postao lice Republike” i želje da Francuska bude “zajednica slobodnih građana u svojoj državi”.

Francuski tužitelj zadužen za terorizam rekao je da je Anzorov platio nekolicini učenika da mu pokažu njegovu buduću žrtvu koju je poznavao samo po imenu, nakon što je jedan roditelj pisao protiv njega na društvenim mrežama.

Dvojica dječaka dala su fizički opis žrtve ubojici, a nešto poslije “nekoliko adolescenata pokazalo je napadaču profesora Samuela Patyja u trenutku kada je izlazio iz škole”, rekao je tužitelj.  Ubojica je isplatio djeci ostatak novca i krenuo u napad. Učenicima je ranije rekao da želi nastavnika “poniziti i udariti” te ga prisiliti “da zatraži oprost” jer je djeci pokazivao karikature.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj