PUTIN I MACRON RAZGOVARALI O NAGORNO-KARABAHU! Ruska posmatračka misija već na armenskoj granici prema spornom regionu, šefovi diplomatija Armenije i Azerbejdžana nadaju se sastanku u Washingtonu!

Situacija u oblasti Nagorno-Karabah bila je glavna tema telefonskog razgovora predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Francuske Emanuela Makrona, saopšteno je iz pres-službe Kremlja.

France's Macron calls for dialogue to end Belarus post-election violence

U saopštenju se navodi da je Putin obavijestio Makrona o preduzetim koracima sa ciljem sprječavanja dalje eskalacije sukoba i nastavka razgovora radi što skorijeg pronalaženja rješenja diplomatskim i političkim sredstvima.

“Naglašeno je da zaraćene strane moraju poštovati sporazume o prekidu vatre koji su postignuti 10. i 17. oktobra”, dodaje se u saopštenju.

Sukobi u oblasti Nagorno-Karabah, koja je prije raspada Sovjetskog Saveza pripadala Azerbejdžanu, ali na kojoj žive etnički Armeni, prvobitno su izbili nakon što je ta oblast proglasila nezavisnost 1988. godine. Tenzije su se pojačale u periodu od 1992. do 1994. godine i dovele do sukoba većih razmera.

Razgovori o pronalaženju rješenja traju još od 1992. godine, a za njih je zadužena Minska grupa OEBS-a, kojom predsedavaju Rusija, Francuska i SAD. Novi sukobi armenske i azerbejdžanske eskalirali su 27. septembra i od tada su obe strane prijavile žrtve, uključujući civilne.

Posmatračka misija Rusije na granici Armenije

Ruski vojnici stigli su na granicu pobunjene enklave Nagorno-Karabaha, javljaju reporteri Nova.rs. Kako navode radi se o posmatračkoj misiji.

Iako se oni tehnički nalaze na teritoriji Armenije, praktično su na samoj granici sa Nagorno-Karabahom, lokalni Armeni se nadaju da je to “Putinova prethodnica”, odnosno uvod u ozbiljniji ruski angažman u ovom sukobu.

Tome u prilog ide i informacija da se Rusi razmještaju duž cijele južne granice, između Nagorno-Karabaha i Sunika, južnog armenskog regiona. Nekoliko velikih ruskih šatora se nalazi na brdu tik uz granicu, odakle ruski vojnici posmatraju operacije specijalnim dvogledima.

Reporteri Nova.rs u Nagorno-Karabahu: Stigli ruski vojnici!

Nema potrebe da se Rusija uvlači u sukobe

Nema potrebe da se Rusija uvlači u sukobe u Nagorno-Karabahu, izjavio je predsednik Armenije Armen Sarkisijan. On je za “Frans 24” naglasio da su Armeni u Nagorno-Karabahu dokazali da mogu sami da brane svoju zemlju.

Umjesto uvlačenja Rusije ili bilo koje druge zemlje, neophodno je isključiti Tursku iz sukoba – rekao je Sarkisijan. Sarkisijan je istakao da Turska igra destruktivnu ulogu u sukobima.

Ministri Armenije i Azerbejdžana u Washingtonu s Pompeom

Armenija i Azerbejdžan saopćili su u utorak da će se njihovi ministri vanjskih poslova sastati sa šefom američke diplomatije u petak u Washingtonu, u naporu da okončaju najteže sukobe u regiji Nagorno-Karabah od 1990-ih godina.

State Department nije odmah komentirao vijest, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Planirani sastanak ukazuje, međutim, da je neposredno uoči američkih predsjedničkih izbora Washington intenzivirao napore na suzbijanju sukoba, u kojem su od 27. septembra ubijene stotine ljudi.

Rusija je do sada predvodila posredničke napore oko Nagorno-Karabaha, otcijepljene enklave unutar Azerbejdžana koju kontroliraju etnički Armeni, ali dva primirja dogovorena uz posredovanje Moskve u ovom mjesecu nisu zaustavila borbe.

Dvije bivše sovjetske republike saopćile su da je bilo intenzivnih borbi u i oko Nagorno-Karabaha u utorak, dok je enklava izvijestila da su njena 43 vojnika poginula u sukobima.

Nasilje je pojačalo strahovanja da bi regionalne sile Rusija i Turska mogle biti uvučene u širi sukob, i brige oko sigurnosti cjevovoda u Azerbejdžanu kojima se dostavljaju prirodni plin i nafta na svjetska tržišta.

Nije bilo odmah jasno da li će se ministri vanjskih poslova zaraćenih strana odvojeno ili istovremeno sastati s Pompeom.

Azerbejdžan je saopćio da će se njegov ministar vanjskih poslova Jejhun Bajramov također sastati s posrednicima nadzorne evropske agencije za sigurnost OSCE-a iz takozvane Minsk grupe, čiji su kopredsjedavajući Rusija, Francuska i SAD godinama predvodili posredničke napore u sukobu.

Armenija je objavila samo šture detalje o planovima posjete ministra vanjskih poslova Zohraba Mnatsakanyana Washingtonu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj