ADEKVATNO ĆEMO ODGOVORITI?! Kina pozvala SAD da odustanu od plana prodaje oružja Tajvanu!

Vlasti Kine pozvale su Sjedinjene Američke Države (SAD) da odustanu od namjere prodaje velikog kontingenta oružja Tajvanu.

US Moving to Make Arms Sales to Taiwan More Routine | Voice of America -  English

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Zhao Lijian oštro je osudio odobrenje američkog State Departmenta o prodaju sofisticiranog oružja Tajvanu u vrijednosti većoj od 1,8 milijardi dolara.

“Kina poziva SAD da odustane od planirane prodaje oružja Tajvanu, a zvanični Peking će svakako adekvatno odgovoriti ako dođe do takve prodaje“, poručio je Zhao.

Zhao je također kazao da je posljednji potez SAD-a pogrešna poruka separatistima koji zagovaraju nezavisnost Tajvana, a da je to i potez koji ugrožava cjelovitost i jedinstvo Kine u čijem je sastavu i Tajvan.

Agencija za sigurnosnu saradnju SAD-a objavila je ranije tri odvojena saopćenja u kojima se navodi da je obavijest o zelenom svjetlu za prodaju naoružanja Tajvanu proslijeđena i američkom Kongresu.

Odobrena je prodaja 135 krstarećih raketa AGM-84H SLAM-ER i prateće opreme. SAD su nedavno odobrio i prodaju aviona F-16 Tajvanu i to modela F-16C koji je i namijenjen za korištenje krstarećih raketa s dometom od 250 kilometara.

Pored raketa krstarica, SAD je odobrio i prodaju Tajvanu 11 raketnih sistema HIMARS, 64 taktičkih raketnih sistema za kopnene snage, sedam sofisticiranih vojnih vozila i kontingent lakog oružja i municije. Odobrena je i prodaja MS-110 senzora za letjelice F-16 i četiri bazne stanice za te uređaje.

Ukupna vrijednost odobrene prodaja oružja Tajvanu je 1,811 milijardi dolara.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj