VIDEO: Proradio vulkan na Kamčatki, bacao pepeo i do 10 kilometara!

Erupcija vulkana Bezimeni na Kamčatki počela je u 8.22 po lokalnom vremenu. Prema preliminarnim procJenama, vulkan je izbacivao pepeo i do deset kilometara udaljenosti.

Velika Udina /U Sibiru se budi ogroman vulkan: Prva eksplozija bit će  katastrofalna / Radio Sarajevo

Pošto je vulkan djelimično zaklonjen oblacima, preciznije informacije će biti dostupne kada se prikupe podaci iz satelita, kažu ruski naučnici. Dodaju da je erupcija vulkana nije iznenađenje, odnosno, da su je stručnjaci predvidjeli. Podzemne aktivnosti koje ukazuju na moguću erupciju počele su još početkom oktobra.

Bezimeni je jedan od 29 aktivnih vuklana na Kamčatki. Visok je 2.800 metara, a erupcije su mu prilično jake. Dešavaju se jednom ili dva puta godišnje i traju od nekoliko sati do nekoliko dana. Posljednjih godina eksperti su uspjeli da predvide kada će doći do erupcije, a prethodna erupcija se desila 15. marta 2019.

Bezimeni vulkan se nalazi na jugoistoku obronka vulkana Kamen. Najjača erupcija bila je 1956. godine kada je je usljed aktivnosti vrh vulkana smanjen sa 3.080 metara na 2.800. Vulkan se nalazi na 385 kilometara od Petropavlovska, grada od 180.000 stanovnika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj