VLASTI SUDANA ODLUČILE NORMALIZIRATI ODNOSE SA IZRAELOM! Izraelski mediji: Uskoro će to uraditi Saudijska Arabija, Kuvajt i Oman!

Nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, i vlasti Sudana su donijele odluku o priznavanju i normaliziraju odnose sa Izraelom, javlja Anadolija.

Israeli and Sudanese leaders meet in secret, agree to start normalising  ties | Middle East Eye

Više neimenovanih izvora saopćilo je da su vlasti Sudana u okviru pregovora sa SAD-om pristale na sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom.

List “Israel Hayom“ piše kako je to historijski korak za regiju, a kako će SAD zato skinuti Sudan sa liste zemalja koje podržavaju terorizam.

Izraelska medijska kuća “Walla“ javlja da je privatni komercijalni avion jučer iz Izraela direktno odletio u Khartoum i da je riječ o putovanju delegacije koja vodi završne pregovore o skoroj normalizaciji odnosa između zvaničnih Tel Aviva i Khartouma.

Sudanska strana dosad nije komentirala navode izraelskih izvora koji tvrde da su i Saudijska Arabija, Kuvajt i Oman na tragu procesa uspostave odnosa sa Izraelom.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su sredinom septembra ove godine u Bijeloj kući potpisali sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj