DENIJAL TULUMOVIĆ POPUT DONALDA TRAMPA! Premijer TK-a zatražio sankcije za dvoje ministara!

Kantonalna ministrica obrazovanja Fahreta Brašnjić (SDA) i ministar poljoprivrede Mustafa Šakić (SDBiH), koji je ujedno i komandant Kantonalnog štaba Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, mogli bi biti sankcionisani zbog činjenice da su prisustvovali predizbornim skupovima u Srebreniku i Gradačcu, gradovima iz kojih dolaze.

Ponašanje dvoje ministara bit će predmet rasprave i na narednoj sjednici Vlade TK-a, a premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović je zatražio i od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da sankcioniše i političke subjekte, baš kao što bi i ugostiteljske i slične objekte sankcionisala u slučaju kršenja uputa federalnog Kriznog štaba.

Tulumović je ponašanje dvoje ministara nazvao krajnje neozbiljnim i neodgovornim.

– Naložio sam pravnoj službi da mi provjeri sankcije koje ja kao premijer mogu izreći ministrima. Ministrima sam još jednom skrenuo pažnju na pridržavanje svih mjera Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK-a, a i sam se pridržavam tih mjera. Skupovi se, za sada, mogu održavati uz poštivanje svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, kazao je premjer TK Tulumović za Oslobođenje.

Na dan zvaničnog početka predizborne kampanje, kantonalni Krizni štab Ministarstva zdravstva izdao je saopštenje kojim poziva političke subjekte da se pridržavaju naredbi i preporuka nadležnih organa. Pozvali su političke stranke, kandidate i simpatizere da prilikom političkih skupova vode računa o higijensko-epidemiološkim mjerama, a posebno o držanju distance, nošenju zaštitnih maski i poštivanju maksimalnog ograničenog broja prisutnih osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru u slučaju predizbornih skupova.

Inspekcije su prošlog vikenda zatvorile i kaznile dva ugostiteljska objekta u Tuzli i Lukavcu, ali stranke su dobile samo ukor.

Prvi koji su se oglušili na ovu preporuku i ranije naredbe su Općinski odbor Socijaldemokrata iz Gradačca, koji je 16. oktobra u prepunoj sali održao predizborni skup, kojem su, između ostalih, prisustvovali ministar Šakić i kantonalni poslanik Husein Tokić. Iako je svim gostima izmjerena temperatura na ulazu u salu, broj posjetilaca bio je daleko iznad optimalnog. Dan nakon SDBiH, u Srebreniku je SDA održala svoj predizborni skup, na kojem je domaćin bio federalni poslanik Ibrahim Zukić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj