Sjeverna Koreja upozorila građane: Ne izlazite iz kuća, žuta prašina iz Kine donosi koronu

Sjeverna Koreja je upozorila građane da ne izlaze iz svojih domova zbog straha da “žuta prašina” koju vjetar nosi iz Kine može donijeti koronavirus, iako nije poznato da postoji ikakva veza između sezonskih oblaka prašine i dima i Kovida-19.

Ulice glavnog grada Pjongjanga su, nakon što je izdato upozorenje, bile skoro prazne.

Turkmenistan je takođe objavio da je prašina puna virusa razlog zbog kog je rečeno građanima da nose maske. Negirali su da se tim razlogom samo prekriva izbijanje zaraze.

Žuta prašina je pijesak iz mongolske i kineske pustinje, koji u određeno doba godine vjetar donosi u Sjevernu i Južnu Koreju. Pijesak je izmiješan s otrovnom prašinom koja već godinama izaziva zdravstvene probleme u obje zemlje, piše BBC.

Američki Centri za kontrolu bolesti tvrde kako koronavirusom može ostati u vazduhu satima, ali dodaju da se izuzetno rijetko neko zarazi na taj način. Mediji u Južnoj Koreji takođe odbacuju tvrdnju da bi žuta prašina iz Kine mogla da proširi COVID-19 na sjever.

Sjeverna Koreja tvrdi da nema zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom, ali je u visokom stepenu pripravnosti, koji uključuje zatvaranje granica i ograničenja kretanja.

Uprkos tvrdnjama da nema zaraze, postoje strahovi zbog koronavirusa u Sjevernoj Koreji čiji lider Kim Džong Un obezbjeđuje da stroga ograničenja i dalje budu na snazi. Analitičari navode da je vrlo malo vjerovatno da Sjeverna Koreja nije zabilježila niti jedan slučaj zaraze.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj