BAJDEN TVRDI: Besplatna vakcina za sve ako budem izabran za predsjednika

Kandidat demokrata za predsjednika SAD-a Džo Bajden (Joe Biden) govorio je o svojim planovima za borbu protiv koronavirusa, ako bude izabran za predsjednika, uključujući obezbjeđivanje besplatne vakcine za sve Amerikance.

20201022 epa morry gash - pool nashville Di020579400 preview

Jednom kada budemo imali sigurnu i efikasnu vakcinu, ona bi trebala biti besplatna za sve, bilo da ste osigurani ili ne – rekao je Bajden obaćajući se u Vilmingtonu u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina, a prenosi CNN.

On je dodao da će, ako bude izabran, dati smjernice saveznoj vladi da kupuje na veliko onoliko doza vakcine protiv Kovida-19 koliko je neophodno kako bi ona mogla da se besplatno obezbjedi onima koji nemaju osiguranje.

Bajden je u završnoj riječi biračima, 11 dana uoči izbora, govorio o svoja četiri prioriteta u borbi protiv pandemije korona virusa.

Pored besplatne vakcine, kako je naveo, tražio bi od guvernera da nalože da se obavezno nose maske u njihovim državama, da naprave nacionalni plan za testiranje i povećaju proizvodnju i distribuciju lične zaštitne opreme.

On je upozorio da će proći još mnogo mjeseci prije nego što vakcina bude naširoko dostupna Amerikancima. Bajden je rekao da, ako neka vakcina bude spremna za distribuciju, Sjedinjenim Američkim Državama treba predsednik koji će osigurati da se ona raspodijeli na pravičan i odgovoran način.

On je, takođe, kritkovao Trampa zbog pokušaja da ukine Obamacare tokom zdravstvene krize.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj