Erdogan poručio Macronu: Provjeri svoje mentalno zdravlje

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je u subotu kritizirao stajalište svojeg francuskog kolege Emmanuela Macrona prema islamističkom ekstremizmu, dovevši u pitanje njegovo mentalno zdravlje.

STIGAO ODGOVOR IZ ANKARE: Macron protiv podrške Libiji zbog 'pomračenja  uma' - GlobalCir

„Sve što se može reći o jednom šefu države koji na taj način postupa s milionima pripadnika drugih vjerskih zajednica je da prvo provjeri svoje mentalno zdravlje”, rekao je Erdogan u govoru koji je prenijela turska televizija.

Erdogan je prije dvije sedmice ocijenio provokacijom Macronovu izjavu o „islamističkom separatizmu” i potrebi da se „strukturira islam” u Francuskoj.

Prijedlog zakona o borbi protiv „separatizama” u Francuskoj, koji cilja radikalni islam, trebao bi biti predstavljen početkom decembra.

Cilj mu je jačanje laiciteta i konsolidacije republikanskih načela u Francuskoj, a obuhvaća nekoliko elemenata koji bi mogli izazvati napetosti s Turskom, kao što su pojačani nadzor nad financiranjem džamija i zabrana obrazovanja hodža u inozemstvu.

Novi spor nadovezuje se na cijeli niz spornih pitanja u odnosu između Macrona i Erdogana, a koja se kreću od napetosti u vezi s nalazištima plina na Mediteranu i sukoba u Libiji do sukoba oko Nagorno Karabaha.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj