IZNENAĐUJUĆA PODRŠKA MANJINA ZA TRAMPA: Možda im se ne sviđa kako se ponaša, ali im zato odgovara ono što radi!

Ako se zadrže noviji trendovi, Tramp bi mogao da bude na putu da osvoji veći procenat afroameričkih glasova od bilo kog republikanskog kandidata u historiji. Zapravo, Tramp ima dobre šanse da osvoji čak 35 odsto podrške Afroamerikanaca, prenosi “Blumberg”.

DONALD TRAMP DANAS SLAVI 74. ROĐENDAN! Ove činjenice vjerovatno niste znali  o američkom predsjedniku! - GlobalCir

Ove statistike su još šokantnije kada se uporede sa Trampovim učinkom iz 2016. godine, kada je dobio podršku među manjinama manju od bilo kog drugog kandidata decenijama unazad. Taj historijski loš učinak mogao bi donekle da objasni šta stoji iza trenutne neočekivane podrške.

Кada je Tramp peuzeo funkciju 2017. godine, mnogi su pretpostavljali da slogan “Make America Great Again” (Učinimo Ameriku velikom ponovo) znači da će on dati prednost potrebama starijih bijelih Amerikanaca nad mladim i urbanim manjinama. Zapravo je učinio suprotno, ocjenjuje “Blumberg”.

Trampovo prvo zakonodavno dostignuće bio je zakon o poreskoj reformi koji je smanjio stope za preduzeća. Privatne investicije su porasle, a stopa nezaposlenosti radnika crnaca i hispanaca postala je rekordno niska. Takođe je došlo do rekordnog rasta prosječnog ličnog dohotka. Što se tiče trgovine, Tramp je obećao da će ukinuti pogubne multilateralne ugovore i vratiti radna mesta iz inostranstva.

Šta se desilo sa kriminalom i imigracijom, oblastima u kojima je Tramp takođe trebalo da čuva na interese bijelih Amerikanaca na štetu urbanih manjina? Pa, uprkos svojoj retorici, Tramp je potpisao značajan zakon o reformi kaznenog postupka koji je doveo do oslobađanja hiljada nenasilnih prijestupnika. Što se tiče imigracije, deportacije su i dalje manje nego što su bile tokom nekoliko godina predsjednikovanja Baraka Obame.

Sve ovo znači da iako je Trampova retorika možda zvučala uvredljivo za manjinske glasače, njegovi postupci su bili drugačiji. Кada su se manjinski glasači iz manjina vidjeli kako Trampova politika funkcioniše “na terenu”, možda su zaključili da ona nije ni približno toliko loša koliko su očekivali.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj