Netanjahu potvrdio da Izrael pristaje na prodaju američkog oružja Emiratima!

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu sinoć je, kako se čini, potvrdio da se Izrael saglasio da SAD prodaju borbene avione F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) poslije nedavnog sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa te dvije bliskoistočne zemlje.

Netanjahu potvrdio da Izrael pristaje na prodaju američkog oružja Emiratima 1

Obraćajući se novinarima Netanjahu je rekao da je prodaja pomenuta poslije potpisivanja diplomatskog pakta s UAE u Bijeloj kući 15. septembra.

Tek poslije potpisivanja sporazuma Amerikanci su nam rekli da Emirati, koji uvijek traže F-35s, zahtijevaju dozvolu od nas da se to praktično razmotri“, rekao je Netanjahu.

On je rekao i da je Izrael poslao delegaciju u Vašington da razgovara u Pentagonu i dao svoj pristanak pošto je primio uvjeravanja da će SAD garantovati izraelsku vojnu prednost u regionu.

„Tek jučer smo dali naš pristanak za taj sporazum“, rekao je izraelski premijer.

Emirati će postati prva arapska zemlja i druga država na Bliskom istoku koja posjeduje te ratne avione tipa stelt ako ih kupi.

Netanjahu je više puta tvrdio da uspostavljanje veza sa Emiratima znači „mir za mir“ i da sporazumi o prodaji oružja nisu dio dogovora.

Međutim, zvaničnici Emirata su nagovijestili da je postignuto razumijevanje i o tome i predsjednik SAD-a Donald Tramp je rekao da razmatraju zahtjev Emirata o kupovini aviona.

Sporazum o normalizaciji odnosa s Emiratima Izrael i SAD su označili historijskim.

Time je utrt put da i Bahrein, a potom i Sudan u petak, pristanu na normalizaciju odnosa sa jevrejskom državom.

Izraelci su pozdravili sporazum s Emiratima ali se pokazalo da se nagovještaj prodaje aviona toj zemlji smatra kontroverznim.

Netanjahuovo poricanje bilo kakve veze sa sporazumom o oružju primljeno je sa sumnjom, pogotovo zbog optužbi da izraelski odbrambeni establišment nije bio uključen u pristanak na prodaju njemačkih podmornica Egiptu.

Netanjahuov koalicioni partner, ministar odbrane Beni Ganc, rekao je da nije znao za dogovor s Emiratima o oružju do posljednjeg trenutka.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj