PREKINITE OPASNU SPIRALU KONFRONTACIJE! Borrell: Neprihvatljive Erdoganove riječi upućene Macronu

Europski šef diplomatije Josep Borrell osudio je danas kao “neprihvatljive” izjave turskog predsjednika upućene njegovom francuskom kolegi i pozvao Ankaru da prekine “tu opasnu spiralu konfrontacije”.

EU-Turkey relations face make-or-break moment in Berlin – EURACTIV.com

“Riječi predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana upućene predsjedniku Emmanuelu Macronu su neprihvatljive. Poziv Turskoj da prekine ovu opasnu spiralu konfrontacije”, napisao je Borrell u Twitter poruci.

Pariz je u subotu također osudio riječi turskog predsjednika Erdogana koji je doveo u pitanje “mentalno zdravlje” francuskog kolege zbog izjave o karikaturama poslanika Muhameda.

“Riječi predsjednika Erdogana neprihvatljive su. Vrijeđanje i grubosti nisu način. Zahtijevamo da Erdogan promijeni politički smjer jer je njegova politika opasna u svakom smislu. Ne ulazimo u suvišne polemike i ne prihvaćamo uvrede”, komentirala je Jelisejska palata u subotu, navodi AFP, prenosi Hina.

Nadziranje školovanja hodža

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian danas je rekao u saopštenju da se na nedostatak bilo kakve zvanične osude ili izraza solidarnosti turskih vlasti poslije ubistva profesora u Francuskoj od prije nekoliko dana nadovezuje propaganda mržnje i klevete protiv Francuske.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je ranije da se islam globalno nalazi u krizi, nakon čega je predstavio nacrte prijedloga za novi zakon kojim će francuskim sigurnosnim skužbama omogućiti potpunije nadziranje muslimanskih udruženja i džamija u Francuskoj, kao i školovanje hodža.

Podsjećamo, profsor historije Samuel Paty zaklan je na ulici od strane osamnaestogodšnjeg džihadiste 16. oktobra 2020. godine, a vodeći se fetvom koju je izdao lokalni hodža, član Vijeća hodža Francuske.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj