DODIK NAJAVIO ‘SRPSKO-HRVATSKI DOGOVOR’ O RAZDRUŽIVANJU BiH, PA OTIŠAO NA PARTIJU ŠAHA U BEOGRAD! Iz SDA poručili: Dodikovi konkretni potezi protiv Dejtona značit će vraćanje Republike Bosne i Hercegovine!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će Srbi i Hrvati “kreirati zajedničku izjavu kako BiH može da funkcioniše” i da, ukoliko ne bude prihvaćena, “jedino je rješenje razdruživanje”.

bakir-vu-i-dodik123

Dodik je naveo da “razdruživanje” ne znači rat, jedino ukoliko bi međunarodni intervencionizam produkovao tako nešto.

On je ponovio da nigdje “nije zabranjeno da Republika Srpska provede referendum”, te da Srbi imaju “pravo da razmišljaju o tome i da bi trebalo da im bude prihvaćeno pravo na samoopredjeljenje”.

Dodik je istakao da se i Hrvatska otvoreno zalaže za status Hrvata u BiH.

BiH je pogrešna zemlja, pogrešno koncipirana. Sve više ljudi govori da je BiH propala, neodrživa, složena, država, rekao je Dodik za Pink.

Brza partija šaha

Dan nakon spornih izjava, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako je Vučić napisao na Instagramu, sa Dodikom je prvenstveno razgovarao o izgradnji aerodroma u Trebinju.

Upravo završio razgovor sa Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva BiH, o izgradnji aerodroma u Trebinju. Imamo i pet minuta za jednu brzu partiju, napisao je Vučić na Instagram “Budućnost Srbije AV”.

SDA: Dodikovi konkretni potezi protiv Dejtona značit će vraćanje Republike Bosne i Hercegovine

Izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati tražiti da BiH funkcionira onako kako oni žele i da će, ukoliko se to ne ostvari, tražiti “razdruživanje”, direktan je udar na Dejtonski mirovni sporazum, saopćeno je iz SDA. 

– Dogovor o funkcioniranju BiH postignut je u Dejtonu i stoga Dodik, kao i svi ostali, ima obavezu da poštuje Ustav i zakone proistekle iz tog sporazuma. Svaki Dodikov konkretan potez protiv Dejtonskog sporazuma značit će odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Dejtona, odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu – navodi se u saopćenju.

Dodik bi, kako dodaju, morao znati da Bosna i Hercegovina nije nastala “udruživanjem”, niti se može “razdružiti”.

Naročito se to ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom u zemlji u kojoj Bošnjaci čine više od polovine stanovništva. Srpsko-hrvatski pokušaji “razdruživanja” BiH, od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat u konačnici nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jest presuđivanje nosioca takvih politika pred međunarodnim sudovima – zaključuju iz SDA.

Komentiraj