NAKON ŠTO JE JEDAN TESTIRANI SLUŽBENIK BIO POZITIVAN NA KORONAVIRUS: Šri Lanka zatvorila parlament na dva dana radi dezinfekcije

Parlament Šri Lanke zatvoren je danas radi dezinfekcije poslije utvrđivanja da je jedan policajac u kompleksu testiran pozitivno na korona virus, dok se u zemlji bilježi ponovni porast zaraze.

Parlament je zatvoren na dva dana kao mjera predostrožnosti da bi prostorije mogle da budu dezinfikovane, rekao je zvaničnik Narendra Fernando. 

Bliski saradnici policajca takođe su testirani, a rezultati se očekuju kasnije tokom dana, dok će još 22 zaposlena u Parlamentu biti testirani sutra.

U Šri Lanki se bilježi novo jačanje korona virusa od početka oktobra, kada se pojavio novi klaster infekcije oko fabrike odjeće blizu glavnog grada Kolomba.

Danas je potvrđen 351 novi slučaj zaraze. Većina novozaraženih vezana je za klaster oko fabrike odjeće, gdje je broj slučajeva porastao na 4.400. To je više od pola od ukupnog broja zaraženih u zemlji, 7.872.

Jedan smrtni slučaj od korona virusa prijavljen je u nedjelju, od infekcije je dosad umrlo 16 osoba.

U nastojanju da zaustavi širenje zaraze vlada je uvela policijski sat u mnogim dijelovima gusto naseljene Zapadne provincije, gdje se nalaze ta fabrika odjeće i glavni grad Kolombo, i gdje je najveći broj zaraženih.

Vlada je takođe zatvorila škole, zabranila okupljanja i uvela restrikcije za javni saobraćaj u cijeloj zemlji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj