PUTIN PONOVO KRITIKOVAO TRAMPA, PRIŽELJKUJE BAJDENOVU POBJEDU! ‘Povlačenje SAD-a iz Sporazuma INF-a je velika greška’

Povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sprazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) je velika greška, koja povećava rizik od trke u naoružanju, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, pojačavajući kritike na račun američkog predsjednika Donalda Trampa manje od deset dana prije predsjedničkih izbora u SAD-u.

biden-putin123

Rusija je i dalje uvjerena da je Sporazum INF važan element arhitekture, usmjeren na obezbjeđivanje globalne sigurnosti i strateške stabilnosti, navodi se u saopćenju o dodatnim koracima usmjerenim na deeskalaciju tenzija u Evropi nakon prestanka važenja Sporazuma INF, koje je izdala pres služba Kremlja, prenosi Tass.

Sporazum je imao posebnu ulogu u održavanju predvidljivosti i suzdržanost u raketnom polju u evropskom prostoru, piše u saopćenju.

‘Sukobi i nekontrolirane eskalacije’

Vjerujemo da je povlačenje SAD-a iz Sporazuma INF, što je dovelo do prestanka važenja ugovora, velikana greška, koja povećava rizik od utrke u naoružanju, sukoba i nekontrolirane eskalacije, kazao je predsjednik Rusije.

Američki ministar odbrane Mark Esper ranije je najavio američke planove o povećanju broja raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi. Rekao je da je to povezano s povećanjem broja takvih raketa u Rusiji i Kini, što je, kako tvrdi, posljedica kršenja Sporazuma INF.

S obzirom na stalne tenzije između Rusije i NATO-a, nove prijetnje evropskoj sigurnosti su jasne, kazao je ruski predsjednik. Putin je ponovo pozvao NATO da obustavi raspoređivanje zemaljskih raketa srednjeg i kratkog dometa, naglasivši da se Rusija i dalje pridržava moratorija na razmještanje takvih raketa, dok se rakete “američke proizvodnje” ne pojave u određenim regijama.

“Potvrđujemo da se pridržavamo moratorija o razmještanju zemaljskih raketa srednjeg i kratkog dometa, koji je ranije najavila Ruska Federacija, dok se slična vrsta raketa američke proizvodnje ne pojavi u odgovarajućim regijama”, rekao je on.

Putin je, kako se navodi na sajtu Kremlja, istakao da je i dalje relevantan poziv Rusije državama članicama NATO-a da uvedu sličan moratorij na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa, prenosi Tass.

Putin ranije pružio podršku Bajdenu

S druge strane pak, kazao je Putin 7 oktobra, Bajden je dao ohrabrujuće izjave o Novom START-u, posljednjem značajnom sporazumu o nuklearnom oružju između Rusije i SAD-a koji ističe u februaru.

“Kandidat Biden je javno rekao da je spreman za produženje Novog START-a ili za novi sporazum kojim bi se ograničilo strateško oružje, a to je vrlo ozbiljan element naše saradnje u budućnosti”, rekao je Putin.

Moskva i Washington za sada ne uspijevaju dogovoriti novi sporazum ili produžiti postojeći, jer administracija na čelu sa predsjednikom Donaldom Trampom zahtijeva da se u pregovore o kontroli oružja uključi i Kina, što ne odgovara Rusiji.

Pored toga, Rusiji je veliku glavobolju zadao i paket američkih sankcija koje je potpisao predsjednik Donald Tramp, a koje su zaustavile igradnju gasovoda Sjeverni tok 2.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] PUTIN PONOVO KRITIKOVAO TRAMPA, PRIŽELJKUJE BAJDENOVU POBJEDU! ‘Povlačenje SAD-a iz Sporazum… […]

  2. […] MENE, ON TO NAJBOLJE ZNA! Tramp: Pogledajte šta sam im uradio sa ‘Sjevernim tokom 2’ PUTIN PONOVO KRITIKOVAO TRAMPA, PRIŽELJKUJE BAJDENOVU POBJEDU! ‘Povlačenje SAD-a iz Sporazum… NOVA VAKCINA ILI ‘NOVI UGOVOR’: Zašto trebamo biti oprezni sa ruskom vakcinom, koja […]

  3. […] PUTIN PONOVO KRITIKOVAO TRAMPA, PRIŽELJKUJE BAJDENOVU POBJEDU! ‘Povlačenje SAD-a iz Sporazuma IN… […]

Komentiraj