REZULTATI ANKETE: Poraz neće priznati više od 40 odsto pristalica i Trampa i Bajdena

Više od 40 odsto pristalica predsjednika Donalda Trampa i njegovog demokratskog izazivača Džoa Bajdena neće priznati rezultate izbora trećeg novembra ako njihov kandidat izgubi, rezultati su ankete Rojtersa i Ipsosa.

JOSEPH BIDEN SLUŽBENO KANDIDAT DEMOKRATA! Obećao promjene u vanjskoj  politici i ekonomiji, Tramp mu replicirao: 'Zašto to nisi uradio prethodnih  47 godina?' - GlobalCir

Istraživanje, sprovedeno od 13. do 20. oktobra, pokazuje da 43 odsto Bajdenovih pristalica neće prihvatiti Trampovu pobjedu, dok 41 odsto Amerikanaca koji žele ponovni izbor Trampa neće prihvatiti pobjedu Bajdena.

Manji broj, 22 odsto Bajdenovih pristalica, odnosno 16 odsto Trampovih, rekli su da će preduzeti akcije, ulične proteste, pa čak i pribjeći nasilju, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, ako njihov kandidat izgubi.

Američki zvanični zaduženi za sprovođenje izbora suočavaju se ove godine s nizom izazova s obzirom na povećano nepovjerenje javnosti u rezultate izbora.

Politički analitičar s Kolumbija univerziteta Donald Grin upozorava da bi, ako razlika u broju glasova bude mala, ili ako jedan od kandidata iznese ubjedljive dokaze koji ukazuju na izbornu prevaru, to moglo da izazove mnogo šire nezadovoljstvo u javnosti i proteste, nego što to pokazuju rezultati ankete.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj