U FRANCUSKOJ SMO SLOBODNI, PODRŽAVAM MACRONA! Čelnik Muslimanskog vijeća Francuske: ‘Muslimani u Francuskoj nisu progonjeni, sve kampanje ocrnjivanja Francuske su kontraproduktivne i stvaraju podjele”

Čelnik Francuskog vijeća za muslimansku vjeru (CFCM) Mohammed Moussaoui ocijenio je u ponedjeljak da muslimani u Francuskoj nisu progonjeni, dok se na Bliskom istoku održava sve više protesta i poziva na bojkot nakon izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o karikaturama poslanika Muhammeda.

Mohammed Moussaoui elected President of the French Council for Muslim  Worship | World Today News

“Francuska je velika zemlja, muslimanski građani nisu progonjeni, oni slobodno grade džamije i slobodno prakticiraju svoju vjeru”, izjavio je Moussaoui, glavni sagovornik francuskih vlasti o pitanjima islama, prenosi Hina.

Znamo da promotori ovih kampanja govore da brane islam, a mi pozivamo muslimane Francuske na mudrost, sve kampanje ocrnjivanja Francuske su kontraproduktivne i stvaraju podjele“, dodao je Moussaoui i tražio od “vjernika da brane interese zemlje”.

Govor francuskog predsjednika tokom nacionalnog odavanja počasti profesoru kojem je odrubljena glava tokom napada jer je pokazivao karikature poslanika Muhammeda u nastavi, razbjesnio je turskog predsjednika Recepa Tayyip Erdogan pozvao je u ponedjeljak na bojkot francuskih proizvoda nakon što je doveo u pitanje Macronovo mentalno zdravlje.

U vezi tih karikatura, predsjednik CFCM-a je objasnio da nas “zakon ne obavezuje da nam se sviđaju, čak daje pravo da ih se mrzi”. Rekao je da podržava stajalište predsjednika Macrona koji poziva da se “ne odustane od karikatura, svih karikatura, pod pritiskom terorista”.

U ponedjeljak poslijepodne je u Elizejskoj palači predviđen sastanak Emmanuela Macrona i CFCM-a.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj