KACZYNSKI ZAPRIJETIO AKCIJOM PROTIV MASOVNIH PROTESTA U POLJSKOJ: ‘Protesti će koštati života mnoge ljude’

Čelnik poljske vladajuće stranke Jaroslaw Kaczynski izjavio je u utorak da se sudska odluka kojom se dodatno ograničava pobačaj ne može poništiti, zaprijetivši akcijom protiv masovnih protesta koji su se proširili Poljskom nakon te odluke donesene prošlog četvrtka.

Ustavni sud prošli je tjedan donio odluku kojom se gotovo u potpunosti zabranjuje pobačaj u toj većinski katoličkoj zemlji, a nakon toga uslijedilo je pet dana protesta diljem zemlje.

Kad ta odluka stupi na snagu, prekid trudnoće bit će legalan samo u slučaju incesta, silovanja ili ugroženog zdravlja majke. Sud je rekao da je pobačaj zbog fetalnih anomalija, koji je dosad u Poljskoj bio legan, neustavan.

‘Protesti će koštati života mnoge ljude’

“Nije mogla biti donesena druga odluka s obzirom na ustav…”, rekao je Kaczynski u video snimci na Facebook stranici stranke Pravo i pravda (PiS). “Ne možemo promijeniti ovu odluku po sadašnjem ustavu.”

Kazao je da će protesti koštati života mnoge ljude i upozorio je da oni koji pozivaju na njih ili sudjeluju na njima čine zločin, zatraživši od Poljaka da učine više za “obranu Poljske i domoljublja” kao i Crkve.

Njegova poruka dolazi nakon poziva premijera Mateusza Morawieckog na okončanje masovnih protesta, koji je rekao da oni koji na njima sudjeluju zanemaruju “velike rizike” novog bujanja pandemije koronavirusa.

Protesti se održavaju usprkos ograničenjima uvedenima u svrhu suzbijanja rasta broja slučajeva covida-19. Poljska je u utorak zabilježila rekordnih 16.300 novih infekcija.

Žestoke reakcije

Prepirke su izbile u parlamentu ranije u utorak kada su oporbeni zastupnici, koji su nosili plakate s natpisima “Ovo je rat”, “Sramota” i “Legalan abortus”, okružili Kaczynskog.

Demonstranti su se također okupili ispred zgrade parlamenta kao i u Krakowu, Lodzu, Bydgoszczu i Wroclawu, pokazuju snimke državne televizije TVP.

Čini se da je Kaczynskog i PiS iznenadio intenzitet protesta, koji su također pokrenuli neuobičajeno žestoku reakciju protiv Rimokatoličke crkve. Smatra se da je svećenstvo tijesno povezano s PiS-om i njegovim ultrakonzervativnim savjetnicima u parlamentu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj