POREDE JE SA INVAZIJOM NA IRAK I AFGANISTAN! Rusija pokreće u UN-u pitanje američke najave kopanja mjesečevih resursa!

Rusija će u Ujedinjenim nacijama pokrenuti pitanje američkih pretenzija na Mjesečeve resurse, saopštila je press-služba Roskosmosa.

FOTO: EPA/NASA

Odgovarajuća tačka stavljena je na dnevni red sjednice (pravnog pododbora Komiteta UN za mirnu upotrebu svemira)“, precizirala je ruska državna korporacija.

Prema informacijama na sajtu navedenog odbora, sljedeća sednica održat će se u aprilu 2021. godine.

Proljetos je američki predsednik Donald Tramp potpisao ukaz kojim se osigurava pravo Amerikanaca za kopanje svemirskih resursa i naložio da se o tome za šest mjeseci razgovara sa drugim zemljama. 

Roskosmos je ovu inicijativu nazvao agresivnom i štetnom za međunarodnu saradnju. Direktor korporacije Dmitrij Rogozin uporedio je ove planove sa invazijom na Irak i Afganistan.

Prema članu 11. Sporazuma o aktivnostima država na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima, koji je odobrila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1979. godine, „Mjesec ne podliježe nacionalnom prisvajanju ni proglašenjem suvereniteta nad njim, ni upotrebom ili okupacijom, niti bilo kojim drugim sredstvima“.

Međutim, ni SAD ni tadašnji SSSR (Rusija) ovaj dokument nisu ratifikovale. Osim toga, u njemu se ništa ne govori o komercijalnim strukturama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj