NAKON POMPEZNE NAJAVE ZAVLADAO MUK: “Ruska vakcina vjerovatno kasni dva do tri mjeseca za ostalima”

Ruski državni mediji su u augustu ove godine na velika zvona predstavili prvu registriranu vakcinu protiv koronavirusa na svijetu koje je trebalo pomoći Rusiji u borbi s pandemijom koronavirusa.

PUTIN SE PLANIRA VAKCINISATI RUSKOM VAKCINOM PRIJE ODLASKA U JUŽNU KOREJU!  Ruski mediji tvrde da je 50 država svijeta već naručilo preko milijardu  doza vakcine 'Sputnik V' - GlobalCir

Predsjednik Vladimir Putin, koji je inače iznimno tajnovit što se tiče članova svoje obitelji, kazao je kako je jedna od njegovih kćeri već primila vakcinu i da se osjeća dobro.

No izgleda da cjepivo Sputnik V ipak još uvijek nije dostupno širokoj ruskoj javnosti za vrijeme drugog vala pandemije, kada zemlju pogađaju rekordni brojevi novih infekcija. U Rusiji je do sada zabilježeno preko 1,5 miliona slučajeva zaraze covidom-19 i najmanje 26.200 smrtnih slučajeva, piše CNN.

“Oni koji su primili vakcinu ne mogu znati hoće li ih ono zaštititi“

Rusija je odobrila vakcinu nakon što ga je, prije ključne treće faze kliničkih ispitivanja, isprobala na nekoliko desetaka ljudi.

Aleksander Gintsburg, voditelj instituta Gamaleja u kojem se razvija cjepivo, rekao je prošloga tjedna za CNN da je u trećoj fazi kliničkih ispitivanja sudjelovalo 17.000 ljudi, ali je također priznao kako je do sada samo njih 6000 dobilo obje doze, potrebne da bi cjepivo bilo učinkovito.

Voditelj instituta je napomenuo kako se cjepivo Sputnik V indicira osobama u dobi od 18 do 60 godina, budući da nisu provedena opsežna ispitivanja na drugim dobnim skupinama, ali da on smatra kako ga mogu podnijeti i oni stariji od 60.

Međunarodni stručnjaci iz područja virologije izrazili su sumnju u tvrdnje ruskih vlasti o sigurnosti cjepiva.

“Oni koji su primili ovo cjepivo ne mogu znati hoće li ih ono zaštititi ili će nakon izloženosti koronavirusu razviti teške simptome bolesti“, rekao je za CNN virolog Konstantin Chumakov iz organizacije Global Virus Network.

“Da biste znali kako djeluje, trebate imunizirati čitav niz ispitanika, pričekati da budu zaraženi i vidjeti hoće li razviti ozbiljnije simptome. Ne postoji ništa što može zamijeniti klinička ispitivanja”, dodao je.

“Ruska vakcina vjerovatno kasni dva do tri mjeseca za ostalima”

Za usporedbu, kompanije BioNTech i Pfizer, koje zajedno rade na cjepivu, priopćile su da su tijekom 3. faze kliničkih ispitivanja do 26. oktobra u Sjedinjenim Državama testirali cjepivo na 42.113 sudionika od potencijalnih 44.000, s time da je 35.771 osoba primila drugu dozu.

Moderna, prva tvrtka koja je započela s trećom fazom kliničkih ispitivanja potencijalnog cjepiva protiv covida-19, priopćila je u četvrtak da je 25.650 od 30.000 prijavljenih ispitanika primilo drugu dozu.

“Ruska vakcina vjerovatno kasni dva do tri mjeseca za ostalima”, rekao je Chumakov.

Moderna i Pfizer su u osnovi završili s upisom pacijenata i sada su u fazi promatranja, gledajući učestalost obolijevanja kod imuniziranih ispitanika i onih koji su primili placebo“, dodao je.

Institut Gamaleja naveo je kako su brzi razvoj i odobrenje Sputnika V bili mogući jer se ono temelji na njihova dva prethodna cjepiva, onome protiv ebole i MERS-a. No Chumakov napominje da međunarodna tijela nisu u potpunosti odobrila ni jednu od tih vakcina te da ni ona nisu bila dovoljno testirana.

Taj je institut razvio nekoliko prototipova cjepiva, koje ne bih nazvao pravim cjepivima. Mislim da Gamaleja nije razvila cjepivo u posljednjih 30 godina. Oni su vrlo dobri u razvoju prototipova, ali ne vjerujem da imaju iskustva s plasiranjem proizvoda na tržište“, rekao je Chumakov.

Najmanje 10 regija dobilo samo 40-ak doza cjepiva

Rusko ministarstvo zdravstva je krajem septembra reklo kako su sve ruske regije dobile pilot-doze Sputnika. No, najmanje je 10 regija izvijestilo da je prva opskrba bila relativno mala, između 42 i 44 doze.

Vlasti Jamalskonenečkog autonomnog okruga, koji je primio 42 doze cjepiva, kazale su kako su njihovu isporuku zakomplicirali “posebni temperaturni uvjeti tokom transporta i skladištenja”.

Naime, većina cjepiva protiv koronavirusa treba se skladištiti na vrlo niskim temperaturama. Cjepivo kompanije Pfizer treba se čuvati na -70°C, cjepivo Moderne na -20°C, a Sputnik V na -18°C.

“Velika je razlika između eksperimentalnog uzorka koji se može pripremiti u laboratoriju i njegovog plasiranja na masovno tržište. Mislim da je preoptimistično reći: ‘Sintetizirali smo cjepivo u dvije sedmice i evo – imamo cjepivo.’ Oni imaju prototip. Sve dok se ne testira i dalje ostaje prototip”, kazao je Chumakov.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj