STRANI BORCI MORAJU NAPUSTITI ZEMLJU! Vijeće sigurnosti pozdravilo sporazum o trajnom primirju u Libiji!

Vijeće sigurnosti UN-a pozdraviloo je večeras sporazum o trajnom primirju koji su postigle sukobljene strane u Libiji i pozvao ih da ga primjene i “pokažu isti stepen odlučnosti u postizanju političkog rješenja” krize u zemlji.

savet bezbednosti

Kako javlja Rojters, Vijeće je također pozdravilo jučerašnji virtuelni sastanak predstavnika dvije vlade, jedne u Tripoliju koju podržavaju UN i njenih rivala sa istoka zemlje i dogovor o njihovom sastanku uživo u Tunisu 9. novembra.

Izaslanica UN-a za Libiju Stefani Vilijams saopštila je u petak poslije sastanka sukobljenih strana u Ženevi da će primirje stupiti na snagu odmah i da svi strani borci moraju napustiti Libiju u roku od 90 dana.

U sukobima su bili angažovani i mnogi strani borci, iz Sirije, Sudana i Čada.

U današnjem saopštenju, VS poziva sve strane zemlje da poštuju više puta prekršen embargo na isporuke oružja Libiji, kao i na povlačenje svih stranih boraca i plaćenika.

Članovi Vijeća pozvali su takođe sve zemlje da “poštuju i podržavaju primjenu sporazuma o primirju” i potvrde svoju čvrstu privrženost “suverenitetu, nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i nacionalnom jedinstvu Libije“.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj