RUSKA I KINESKA ‘OTPALE’?! Srbija potpisala predugovor za nabavku vakcine protiv koronavirusa sa američko-njemačkom kompanijom “Pfizer”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija namjeravala kupiti vakcinu protiv koronavirusa od kompanije “Astrozenek” dok se nisu pojavili problemi zbog kojih je ta kompanija odustala od proizvodnje vakcine, a da je u ovom trenutku predugovor za nabavku vakcine potpisan sa američko-njemačkom kompanijom “Pfizer”.

Vučić o vakcini: Evo kada stiže i da li će BITI BESPLATNA ZA GRAĐANE |  Mondo Portal

Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, rekao da je za nabavku vakcine protiv koronavirusa “trka u svijetu” i da će mjesec dana prednosti u dobijanju vakcine biti “spas za neku državu u odnosu na neku državu koja nije obezbjedila vakcinu”.

Vučić je rekao da se prve količine vakcine protiv koronavirusa od “Pfizera” očekuju do nove godine, a da će do kraja marta biti obezbjeđeno 350.000 doza vakcina, koje će prvo primiti zdravstveni radnici, vojska i policija, kao i hronični bolesnici.

“Nama je svejedno gdje ćemo da kupujemo vakcinu, važno je da naše službe potvrde da je bezbjedna. U našoj zemlji te vakcine će za sve građane biti besplatne”, kazao je Vučić.

On je naveo da je Srbija “mnogo para potrošila za borbu protiv korone”, ali da “svega ima” što je potrebno za borbu protiv epidemije, u čemu smo po svim parametrima “među najboljima u Evropi.”

Vučić je naveo da je 365.000 vakcina protiv gripa već podijeljeno zdravstvenim ustanovama u Srbiji i da je time dio opasnosti smanjen, da se “ne pojave u isto vrijeme grip i korona u bolnicama”.

“Sutra stiže 24.000 vakcina, obezbjedili smo 50.000 vakcina za grip iz Mađarske koji stižu za nekoliko dana, iz Njemačke će stići 200.000 vakcina do 1. decembra, danas smo pokrenuli inicijativu da nabavimo još 200.000 vakcina protiv gripa”, rekao je Vučić dodajući da su to najveće količine vakcina protiv gripa koje su do sada nabavljane.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj