TRAMP SLAVI EKONOMSKI OPORAVAK! Oboren rekord nakon Drugog svjetskog rata: Američki BDP zabilježio rast od 33,1%! Bajden tvrdi: ‘To nije ni blizu dovoljno da nas izvuče iz rupe’

Bruto domaći proizvod, najšira mjera roba i usluga proizvedenih u cijelom gospodarstvu, porastao je u SAD-u za 33,1% na godišnjoj razini u tromjesečnom razdoblju od jula do septembra, objavilo je Ministarstvo trgovine u prvom čitanju podataka u četvrtak. Prethodni rekord nakon Drugog svjetskog rata bio je porast od 16,7% u 1950. godini.

rekordan-bdp

Podaci o BDP-u, objavljeni u četvrtak ujutro, jedan su od posljednjih glavnih ekonomskih pokazatelja koji su izašli uoči izbora u utorak. Drugi ključni pokazatelj, sedmični zahtjevi za pomoć za nezaposlene, pokazao je da je broj Amerikanaca koji su podnijeli zahtjev prvi put od marta pao ispod 800.000.

Inače, više od 65 miliona Amerikanaca – otprilike 40% radne snage u zemlji – zatražilo je pomoć za nezaposlene otkako je počelo zatvaranje uzrokovano pandemijom koronavirusa sredinom marta.

Trampova kampanja, međutim,pohvalila je rekordnu razinu porasta BDP-a, nazivajući ga “apsolutnom potvrdom politike predsjednika Trampa, koja Amerikancima stvara radna mjesta i mogućnosti u svim krajevima zemlje”.

“Predsjednik je jednom izgradio najbolju ekonomiju na svijetu i ubrzano to opet čini”, rekao je u izjavi direktor komunikacija Trampove kampanje za 2020. Tim Murtaugh.

“Upravo je objavljeno koliki je rast BDP-a”, napisao je predsjednik Tramp na Twitteru u četvrtak. “Najveći i najbolji u historiji naše zemlje, a to je tek početak. Sljedeća će godina biti FANTASTIČNA !!! Međutim, Uspavani Joe Bajden i njegovo predloženo povećanje poreza, ubili bi sve. Tako mi je drago što je izašao ovaj veliki broj BDP-a prije 3. novembra”.

U Trampovom taboru navode kako bi podaci bili još i bolji da nije bilo opstrukcija iz tabora demokrata.

Ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow rekao je u četvrtak za “American Review” da je predsjednica Kongresa Nancy Pelosi “zadržavala odluke o ključnom paketu pomoći poput [Programa zaštite plaće], pomoći malim poduzećima i nezaposlenima.”

Mislim da ovaj oporavak ne ovisi sam o paketu pomoći“, rekao je Kudlow. “Ali mislim da bi pomoć u slučaju nezaposlenosti i pomoć malim poduzećima mogla puno pomoći. Demokrati su u tom slučaju bili potpuno nepopustljivi.”

Bajden tvrdi da to nije dovoljno

Demokratski kandidat za predsjednika Joe Biden odbacio je rekordni rast američke privrede kao “ni približno dovoljan” da zemlju izvuče iz “duboke rupe”, javlja Fox News.

Ovo izvješće podcrtava tri neizbježne istine o privredi pod administracijom Donalda Trampa: u dubokoj smo rupi i propust predsjednika Trampa da znači da rast u trećem kvartalu nije bio dovoljan za izlazak iz nje; oporavak usporava, ako ne i stagnira; i oporavak koji se događa pomaže onima na vrhu, ali ostavlja desetke miliona radničkih obitelji i malih poduzeća“, rekao je Biden u izjavi.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj