(FOTO/VIDEO) NAJMASOVNIJI PROTEST ZBOG ZABRANE ABORTUSA: Demonstranti iz cijele Poljske na ulicama, podržao ih Tusk, bačene baklje!

Demonstranti iz cijele Poljske okupili su se danas u Varšavi na skupu, koji će najvjerovatnije biti najveći u zemlji, protiv odluke Ustavnog suda da je abortus zbog urođenih oštećenja fetusa neustavan.

Poljska protest

Protest pod nazivom “Marš u Varšavi” počeo je u 17 sati, a demonstranti su krenuli sa tri lokacije – Dvorskog trga, pored kabineta premijera i Trga Artura Zaviše.

Nose transparente na kojima piše “Dosta”, Želimo da živimo s punim pravima” i slično, javlja Gazeta Pravna, prenosi hrvatski Indeks.

Protest je proticao mirno. Međutim, pojavili su se snimci na društvenim mrežama na kojima se vidi da se nekolicina demonstranta sukobila s policijom. Oni su bacali baklje, a video snimci nemira objavljeni su na Tviteru.

Uprkos pozivu premijera Mateuša Moravjeckog da se ne okupljaju zbog pandemije korona virusa, na ulice je izašlo hiljade ljudi.

Oni koji nisu nosili zaštitne maske zamoljeni su da napuste protest, javlja Žečpospolita.

– Očekujemo da će ovo biti najveći protest od presude (suda) – izjavio je portparol varšavske policije Silvester Marčak.

Na društvenim mrežama demonstrantni objavljuju fotografije protesta. Javio se i Donald Tusk, bivši predsjednik Evropskog vijeća iz Poljske.

– Poljska još nije izgubljena – napisao je Tusk uz fotografiju gomile ljudi na protestu.

Demonstrante je podržala i njemačka parlamentarka Teri Reintke.

– Varšava i Poljska pokazuju svijetu (ponovo) šta znači zalagati se za temeljna prava, vladavinu zakona i demokratiju – napisala je na Tviteru.

Podsjetimo, prošle nedjelje vlada je zabranila okupljanje više od pet ljudi, rekavši da je to dio napora protiv širenja kovid-19.

Ako stupi na snagu odluka Ustavnog suda donijeta prošlog četvrtka da je abortus u slučaju urođenih oštećenja fetusa naustavan, što je bio najčešći razlog za legalni abortus, u Poljskoj će žene moći da abortiraju samo u slučaju silovanja, incesta ili kada postoji prijetnja po zdravlje majke.

Katolička crkva je saopštila da, iako se protivi abortusu, nije podstakla vladu niti sud da pooštre ograničenja. Ona je pozvala ljude da razgovaraju i uzdrže se od nasilja. Katolička grupa za borbu protiv abortusa Ordo Iuris ponovila je svoju podršku sudskoj presudi i protivljenje demonstrantima pozvavši na smirenost.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj