POSLJEDNJI DANI KAMPANJE U SAD-u: Tramp najavljuje ‘povratak u normalu’, a Bajden ‘crnu zimu’

Predsjednik SAD-a, republikanac Donald Tramp obećao je danas da će vratiti u normalu naciju iscrpljenu i uplašenu epidemijom koronavirusa. Sa druge strane, kandidat demokrata Džozef Bajden upozorio na teške dane poslije predstojećih izbora.

EPA-EFE/ Shawn Thew

Predsjednički izbori su u utorak, a dva kandidata su se danas fokusirala na četiri važne savezne države na Srednjem Zapadu. Tramp (74) je danas bio u Mičigenu, Bajden (77) u Ajovi, a potom su obojica posjetila Viskonsin i Minesotu. Jučer su obojica bili na Floridi, koja bi još jednom mogla da bude odlučujuća za ishod izbora.

Tramp, koji iznosi optimističan stav prema budućnosti epidemije, kritikovao je danas Bajdenovu izjavu o teškim danima koji predstoje, navodi AP. “Rekao je duga mračna zima. Pa to je sjajno, to je divno. Jedino što našoj zemlji treba je duga mračna zima i lider koji priča o tome”, kazao je Tramp. On je protiv zatvaranja ekonomije zbog koronavirusa, a na njegove skupove dolaze hiljade pristalica.

S druge strane, Bajden obećava uvođenje mjera za suzbijanje virusa ako pobjedi na izborima. On se danas osvrnuo na Trampovu izjavu da je virus “to što jeste”, rekavši pristalicama u Ajovi da je virus “to što jeste zbog toga što je on (Tramp) to što jeste”, navodi AP.

Bajden i Tramp imaju još svega četiri dana da utiču na ishod predsjedničke trke.

Više od 83 miliona Amerikanaca već je glasalo na izborima, iskoristivši mogućnost glasanja unaprijed, prije svega zbog pandemije korona virusa. Analitičari očekuju da će izlaznost na izborima biti najveća od 1908. godine i da bi moglo da izađe i više od 150 miliona ljudi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj