POZNATO KAO DRVO ŽIVOTA! Afričko baobab drveće izumire alarmantnom brzinom

Staro afričko baobab drveće, uočljivo po svom nabubrelom deblu, poznato kao “drvo života”, izloženo je novoj misterioznoj prijetnji zbog koje su neka od najvećih i najstarijih stabala naglo izumrla posljednjih godina.

Devet od 13 najstarijih baobaba, starih između 1.000 i 2.500 godina, osušila su se posljednjih desetak godina, prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu “Nature Plants”.

Naglo izumiranje se događa u razmjerama bez presedana, navodi se u studiji. Sumnja se da na to utiču klimatske promjene s porastom temperature i sve većom sušom, ali nije defninitivno utvrđen uzrok.

Mijenja ‘mjesto’ zbog klime

Drveće izumire u afričkim zemljama Bocvani, Namibiji, Južnoj Africi, Zambiji i Zimbabveu. Naučnici vide vrlo malo mladog drveća ove vrste u pogođenim oblastima, dok starije drveće izumire.

Drveće koje se suši je na južnom obodu oblasti gdje se nalaze baobabi, rekao je Stiven Vudborn iz južnoafričke Nacionalne fondacije za istraživanje i autor studije.

On je rekao da se vjeruje da se pomjera klimatska oblast u kojoj ovo drveće raste, tako da se ne misli da se radi o opštem izumiranju baobaba. Smatraju da se radi o pomjeranju mjesta gdje rastu pod pritiskom klime.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj