KAKO TELEVIZIJA MIJENJA PREHRAMBENE NAVIKE: Uz horore mršamo, a ostali žanrovi nas debljaju

Pretjerani boravak ispred TV ekrana dovodi do nekontrolisane gladi, pri čemu gledanje izuzetno popularnih serija pojačava konzumiranje hrane za čak 44 odsto. Navike u ishrani se mijenjaju jer zaokupljenost TV programom dovodi do slabljenja funkcije dijela hipotalamusa, koji kontroliše osjećaj sitosti, pokazuju istraživanja američkih naučnika sa Univerziteta Vašington.

Gledanje horor filmova pomaže u mršavljenju, kaže istraživanje - Index.hr

No, prema riječima naučnika, gledanje horor filma može da sagori 200 kalorija, što je skoro jedna cijela čokolada.

Što je film stravičniji, gubljenje kalorija je efikasnije, tvrde naučnici Univerziteta u Vestminsteru. Oni navode da gledanjem horor filmova možemo da izgubimo istu količinu kalorija kao kada bismo jedan sat prali prozore ili išli u polusatnu šetnju.

Istraživači su pratili 10 osoba dok su gledale klasike horor žanra i bilježili im puls i ustanovili da se za vrijeme dok je trajao film broj potrošenih kalorija u prosjeku povećao za trećinu. Dakle, ispitanici su tokom gledanja svakog filma sagorjeli, u prosjeku, po 133 kalorije.

Kao najbolji lijek protiv gojaznosti pokazao se film “Isijavanje” Stenlija Kjubrika iz 1980. sa Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi, jer gledanjem ovog filma moguće je sagorjeti čak 184 kalorije, kao i kada biste vozili bicikl 30 minuta. Za njim idu “Ajkula” sa 161 kalorijom i “Istjerivač đavola” sa 158 kalorija, dok gledanje “Osmog putnika” prži 152 kalorije.

Za razliku od horor žanra, gledanje akcionih filmova i melodrama povećava apetit, a samim tim i mogućnost da se ugojite.

Istraživanja su pokazala kako brze izmjene scena i zvučne varijacije u akcionim filmovima, potiču gledaoce na grickanje dvostruko više kalorija nego kad gledaju nešto mirnije. Isto je i sa tužnim filmovima. Zato unaprijed pripremite porcije ili izaberite zdravije grickalice.

Međutim gledanje televizije utiče i na sposobnost učenja kod djece. Djeca mlađa od tri godine koja su često pred TV ekranom mogu da imaju manju sposobnost učenja kada krenu u školu. S druge strane, mališani od tri do pet godina koji su provodili dosta vremena pred televizorom pokazali su bolju sposobnost čitanja i rješavanja matematičkih zadataka.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj