(VIDEO) VERBALIZIRA MOŽDANE IMPULSE: Uređaj koji ‘čuje’ vaše misli?

Trenutno postoje uređaji koji funkcionišu tako što čitaju naše misli, tačnije čitaju signale koje mozak proizvodi i pretvaraju ih u električne impulse.

AlterEgo opens silent spring of computer connections via wearable
Uređaj koji može da 'čuje' glasove u vašoj glavi

Zahvaljujući naporima MIT istraživača, kreiran je nosivi uređaj, koji se nosi na licu i biće u stanju da “čuje” naše misli.

Prema istraživačima MIT-a, “Sistem se sastoji od nosivog uređaja i odgovarajućeg računarskog sistema. Elektrode u uređaju skupljaju neuromišićne signale u vilici i licu, koje se aktiviraju unutrašnjim verbalizacijama – izgovorom riječi “u vašoj glavi” – ali se ne mogu otkriti ljudskim okom. Signali napajaju machine-learning sistem koji je istreniran da usmjerava određene signale sa određenim riječima”.

Uređaj je nastao iz istraživanja o tome kako komunikaciju između ljudi i mašina učiniti jednostavnijom, bez potrebe da npr. izvadite telefon, ukucate šta želite itd. što vam u tom trenutku odvlači pažnju sa drugih stvari.

Sa ovim uređajem, korisnicima se omogućava da “razmišljaju” o tome što žele i dobiju odgovor, a cijeli proces se obavlja interno, bez potrebe za fizičkom interakcijom. Druge aplikacije uključuju mogućnost daljinske kontrole gedžeta, mijenjanja kanala i slično.

(Global CIR)

1 Komentaron this Post

  1. ОПЕТ КВАЗИ ЕЛИТА , САТАНИСТИЧКА БАГРА ХОЧЕ ДА КОНТРОЛИШЕ СВЕ(ОКО И У ЧОВЕКА)…НЕЧЕ УСПЕТИ, ЗАШТО? ЗАТО ШТО МИ ПОБЕЏУЈЕМО….

    Reply

Komentiraj