ODMOTAVA SE KLUPKO MONTIRANE AFERE O NAVODNOM TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA! Saslušanje pred Senatom: Bivši zamjenik direktora FBI-a suočen sa činjenicama da je špijuniranje Trampove kampanje i administracije bilo bazirano na dezinformacijama!

Bivši zamjenik direktora FBI-a Andrew McCabe rekao je u utorak da nikada ne bi odobrio nalog za praćenje bivšeg savjetnika Trampove kampanje Cartera Pagea, da je bio svjestan dezinformacija sadržanih u FBI-jevom zahtjevu.

mccabe12345

McCabe se suočio s pitanjima Senatskog pravosudnog odbora u vezi s ovim i drugim pitanjima koja se odnose na ranu fazu FBI-jeve istrage navodnog ruskog miješanja u izbore 2016. godine i mogućih veza s kampanjom predsjednika Trampa.

Predsjednik odbora, senator Lindsey Graham, insistirao je tokom saslušanja McCabea na nalogu za praćenje koji je podnijet prema Zakonu o nadzoru stranih obavještajnih službi (FISA) i pitao da li bi ga potpisao da je tada znao ono što sada zna.

“Ne, gospodine”, rekao je McCabe

Uprkos tom priznanju i priznanju da su informacije FBI-a u prijavama za nalog sadržavala lažne izjave, McCabe nije želio reći ko je na kraju kriv. “Mislim da smo svi odgovorni za rad na FISA-i”, rekao je McCabe Grahamu. Na pitanje je li zavarao sud, McCabe je samo rekao da je “potpisao paket” koji sadrži greške ili izostavljene informacije koje je trebalo uključiti.

McCabe nije otkrio imena osoba koje su direktno odgovorne za lažne izjave. Nije to učinio ni bivši direktor FBI-ja James Comey kada se pojavio pred odborom u septembru. Graham je u utorak izrazio frustraciju što je odgovor FBI-a na to ko je odgovoran za FISA aplikacije u osnovi iznosio “svi su odgovorni i niko nije odgovoran”.

Uloga Hillary Clinton

Republikanski senator također je pitao McCabea u vezi s informacijama koje je CIA poslala FBI-u da je Hillary Clinton možda odobrila plan za kampanju protiv Trampa i njegovo lažno povezivanje sa Rusijom kako bi se pažnja javnosti odvratila od istrage o njezinoj upotrebi privatnog sistema e-pošte dok je bila na funkciji kao državni sekretar.

“Objasnite ovom komitetu i američkom narodu zašto FBI nije učinio ništa u vezi s tom tvrdnjom”, rekao je Graham. “Ne mogu vam, gospodine, objasniti šta je Peter Stzrok ili bilo ko drugi mislio o tome u to vrijeme”, odgovorio je McCabe. Kasnije na saslušanju, Graham je ponovno razgovarao o informacijama o Clintonovoj, izrazivši da ima problem s tim što je FBI odlučio ignorirati optužbe. “Možda to i nije istina, ali neko je to trebao pogledati”, rekao je Graham. “Tamo nikoga nije bilo briga.”

Prvi put jasno znamo da je FBI špijunirao opoziciju

Graham je naglasio da je upravo angažiranje Christophera Steelea za praćenje opozicije dovela do neprovjerenog dosijea koji je korišten za dobivanje naloga za špijuniranje. Zbog toga, prema Grahamu, FBI radi na istraživanju informacija u vezi s Clintonovom kampanjom koja je vjerovatno stvorila ‘Tramp-Rusija’ aferu kako bi odvratila pozornost od vlastitih kontroverzi. “Ovo je prvi put da znam da je FBI upotrijebljen za špijuniranje opozicije kako bi se dobio nalog protiv američkog državljanina, člana druge kampanje”, rekao je Graham.

Pred kraj saslušanja, Graham je skrenuo pažnju na intervju koji je FBI vodio sa Steeleovim podizvorom, koji je zvaničnicima rekao da su informacije u dosijeu nepouzdane. McCabe je priznao da je bio svjestan da je s pod-izvorom obavljen razgovor. “Jeste li postavili neko pitanje o rezultatima intervjua?”, pitao je Graham. “Jesam, sjećam se da sam o tome vrlo kratko razgovarao”, rekao je McCabe, tvrdeći da mu nisu rečene “bilo kakve značajne zabrinutosti u vezi sa stvarima koje im je svjedok rekao.” Na pitanje s kim je razgovarao o intervjuu pod-izvora, McCabe je rekao, “Ne sjećam se.”

Andrew McCabe je otpušten 16. marta 2018. godine.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] ODMOTAVA SE KLUPKO MONTIRANE AFERE O NAVODNOM TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA! Saslušanje pred Senatom… […]

  2. […] Zašto su velike medijske kompanije propustile izvijestiti o saslušanju Andrewa McCabea?! ODMOTAVA SE KLUPKO MONTIRANE AFERE O NAVODNOM TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA! Saslušanje pred Senatom:… FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: […]

Komentiraj