NEVJEROVATNE ČINJENICE: Sedam supermoći koje smo imali kao bebe!

Da biste razumjeli koliko su bebe nevjerovatne, dovoljno je samo da ih pogledate, bilo da ste roditelj ili obična osoba. Ali, kako ovo ne bi bile samo isprazne riječi, dajemo vam neke potpuno nevjerovatne činjenice koja pokazuju da bebe zaista imaju supermoći koje su nama van domašaja:

1. Bebe ne plaču

Možda zvuči potpuno nevjerovatno, ali bebe zapravo vrište i jecaju, ali ne plaču. Njihovi suzni kanali su zatvoreni, tako da nisu u stanju da stvaraju suze.

 2. Osjećaju se odlično pod vodom

Ova pojava naziva se “refleks ronjenja” i nestaje kada beba napuni šest mjeseci. Kada se beba potopi u vodu, ona instinktivno zadržava dah, a ruke i noge automatski počinju da prave pokrete potrebne za plivanje.

3. Mogu da gutaju i dišu u isto vrijeme

Kod beba je ždrelo više postavljeno nego kod odraslih osoba. Kada gutaju, ulaz u respiratorni trakt ne blokira dio zadužen za disanje i zbog toga mogu slobodno dišu dok gutaju hranu.

4. Ako je potrebno, bebe mogu da kišu u kontinuitetu

Nazalni kanali kod beba su mnogo uži nego kod odraslih ljudi i zbog toga ih je potrebno čistiti mnogo češće. S obzirom na to da ne postoji mogućnost da beba izduva nos, ona mora da koristi svoje reflekse. Zbog toga bebe mogu da kišu bez prestanka sve dok ne očiste ove kanale.

5. Imaju prirodni akcenat

Naučnici su otkrili da bebe plaču sa nacionalnim akcentom koji dobijaju dok su u materici i slušaju majčin glas.

6. Novorođene bebe znaju da puze

Potpuno iznenađujuće, ali bebe bez ikakvih problema mogu da puze do majčinih dojki. Mada, kako bi ovo uradila, prvo bi trebalo da se nađe na njenim grudima. Sudeći po naučnicima, bebe privlači miris mlijeka.

7. Beba može da utrostruči svoju težinu i ne ugoji se

U prvoj godini života, bebe se ubrzano razvijaju. Tokom ovog perioda, njihova težina može da se utrostruči. Međutim, taj višak kilograma uopće ne utječe na bebe jer se razvijaju velikom brzinom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj