KAMUFLAŽA IM SPASILA ŽIVOT: Od broda napravili ostrvo, kretali se samo noću i tako se spasili…

Ponekad u životu najluđe ideje donose rezultate.To se upravo desilo 1942. godine, tokom Drugog svjetskog rata ratnom brodu “HNLMS Abraham Krejnsen”, posljednjem holandskom brodu koji je preživio Bitku u Javanskom moru.

Priču o brodu koji je po planu trebalo da sa još tri ratna broda pobjegne u Australiju, ali je holandski minolovac morao ipak na put sam i nezaštićen, prenio je Business Insider. Ovaj spori brod mogao je da se kreće brzinom od svega 15 čvorova i imao je malo naoružanja, što ga je činilo savršenom metom za japanske bombardere koji su kružili okolo. Znajući da im je bjekstvo u Australiju jedina šansa da prežive, 45 članova posade dali su se na razmišljanje šta brzo da učine.

Pobjednička ideja” bila je da pretvore brod u ostrvo, ali je tu zamisao trebalo sprovesti u djelo. Članovi posade otišli su do obližnjih ostrva i posjekli što su više drveća mogli. Naslagali su ga tako da liči na gomilu krošnji, pokrivajući što veću površinu broda. Sve preostale “gole” dijelove broda ofarbali su da podsjećaju na stijene i litice. I tako kamufliran brod bio je u velikoj opasnosti, ali je to ipak bilo bolje nego da je bio bez ičega. Postojala je i dalje opasnost da Japanci primjete ostrvo koje se misteriozno kreće i pucaju na njega da vide šta će se dogoditi.

Zbog toga je posada odlučila da se brod tokom dana uopšte ne miče, već bi se usidrili pored nekog ostrva. Tokom noći su se trudili da pređu što veću kilometražu, nadajući se da Japanci neće obratiti pažnju na ostrvo koje se pojavljuje i nestaje u području Indonezije, gdje se inače nalazi 18.000 ostrva.Imali su sreće, japanski avioni i brodovi razarači koji su potopili ostale holandske brodove nisu ništa primjetili, pa je “Krejnesen” posle putovanja dugog osam dana stigao u Australiju i pridružio se savezničkim snagama.

(Global CIR)

Komentiraj