ORASI, BOROVNICE, ZELENO POVRĆE: Ovo su namirnice za bolje pamćenje!

Koliko možemo da učimo, prilagođavamo se i razumijemo svijet oko sebe, zavisi prije svega od našeg koeficijenta inteligencije.

Hrana za mozak: 7 namirnica za bolje pamćenje i koncentraciju - ZdraviJa

Njegovu visinu određuju brojni faktori, ali i način ishrane, ističu naučnici sa američkog univerziteta Taft. Ovo je lista namirnica koje posebno doprinose razvoju kognitivnih sposobnosti.

Sirova jaja sadrže proteine i zdrave masnoće ključne za razvoj moždanih funkcija, posebno kod mladih. Da bi nutritivne vrijednosti ostale što više očuvane, trebalo bi da se kuhaju što kraće.

Zeleno povrće blagotvorno djeluje na cijeli organizam, pa tako i na mozak. Bogat je izvor vitamina E koji je ključan za zdravlje ovog organa, ali i smanjivanje rizika od Alchajmerove bolesti.

Orasi jačaju sposobnost pamćenja jer sadrže omega 3 masne kiseline i polinezasićene masti, koje organizam ne stvara pa moraju da se unose hranom. Istraživanja su pokazala da samo 29 g oraha sadrži 2,6 g omega 3 masnih kiselina, dok se u jednoj kašičici orahovog ulja nalazi 1,4 g polinezasićenih masti.

Borovnice sadrže široku lepezu sastojaka koji su direktno povezani sa razvojem i rastom mozga. Pojedina istraživanja pokazuju i da usporavaju proces starenja.

(Global CIR)

Komentiraj