NAJBRŽI SISAVAC NESTAJE VELIKOM BRZINOM: Veličanstvena životinja stigla je do ruba istrebljenja

Gepardi bi uskoro mogli biti istrijebljeni, pokazuje nova sudija koja govori o ubrzanom smanjivanju broja ovih životinja. Znanstvenici procjenjuju da u divljinama Afrike i na malom dijelu teritorije Azije živi tek oko 7.100 geparda, a širenje ljudskih naselja potisnulo je ovog grabežljivca iz njegovih prirodnih staništa.

Gepard Sara oborila svetski rekord u trčanju, brža od Useina Bolta |  Njuškica

Autori studije zato pozivaju da se gepard označi kao ugrožena vrsta, a ne kao “osjetljiva vrsta”, što je sada slučaj, jer je izgubila više od 90 posto svog prirodnog staništa, piše Independent.

“Ovo je zaista presudno razdoblje za vrste kao što je gepard kojima su potrebna velika područja”, rekla je Sarah Durant, specijalistica za ove životinje u Zoološkom društvu iz Londona i voditeljica studije objavljene u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Oko 77 posto staništa geparda nalazi se izvan rezervata i drugih zaštićenh zona, navodi se u studiji, zbog čega je potrebno da vlade i lokalne vlasti promoviraju toleranciju za ovog grabežljivca koji nekad lovi i stoku.

Gubitak staništa, napadi…

Osim gubitka staništa, gepardi su izloženi napadima lokalnog stanovništva i gubitku svog plijena antilopa i drugih životinja koje ljudi ubijaju zbog mesa, kao i ilegalnoj trgovini mladunacima, trgovini njihovom kožom i prijetnji od udara vozila.

U Zimbabveu je tokom 16 godina populacija geparda pala s oko 1.200 na samo 170 životinja. A mladunci na crnom tržištu mogu donijeti do 10.000 dolara. Prema Fondu za očuvanje geparda, u posljednjih 10 godina iz Afrike je prokrijumčareno oko 1.200 mladunaca ovih životnija, a njih oko 85 posto je uginulo na tom putu.

Da bi ova životinjska vrsta dugoročno opstala potrebno je poduzeti hitne mjere da se riješi najveći problem, a to su zaštićene zone i područje kretanja, navodi se u studiji.

Gepard je najbrži sisavac na svijetu i može trčatii brzinom od 29 metara u sekundi. On se kreće sporije kad lovi i može održati najveću brzinu samo nekoliko stotina metara.

Prema navodima studije, više od polovice geparda na svijetu živi na području šest zemalja u južnoj Africi. Manje je poznato, međutim, da su ove životinje najvjerojatnije nastale u Aziji, a jedna skupina njih (svega oko 50 jedinki) i dalje živi u Iranu.

Zanimljivosti o gepardima

Gepardi mogu trčati brzinom od oko 113 kilometara na sat, a tu brzinu postigne u samo par sekundi.

Iako su jako brzi, brzo se i umore. Najvećom brzinom mogu trčati samo nekoliko minuta.

Manji su od ostalih divljih mačaka, teže od 45 do 60 kilograma.

Osim crnih točkica, najprepoznatljiviji su po crnoj crti koja ide od oka do usta.

Gepardi su jedine divlje mačke koje ne mogu rikati. ALi zato mogu presti i to vrlo glasno.

Dok lavovi i leopardi uglavnom love noću, gepardi love danju,

Imaju izniman vid i plijen mogu uočiti na udaljenosti od 5 kilometara.

Loše vide noću i ne mogu se popoeti na stablo.

Pošto su mali i imaju tupe kandže ne mogu se obraniti od većih zvijeri. Uvijek će svoj plijen prepustiti većoj zvijeri kako bi izbjegli sukob.

Gepardima tekućina treba svaka tri do četiri dana.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj