(VIDEO) BAJKOVITI PRIZORI U PRIRODNOM REZERVATU: Pogledajte kako je poplava pretvorila brazilsku prašumu u nešto zaista posebno!

Kada kristalno čiste vode poplave, rezultat ne mora uvijek biti muljevita katastrofa, već nastanak čudnovatnog pejzaža.  Nakon što su teške padavine u jugozapadnom Brazilu rezultirale poplavama, inače običan put za šetnju šumom pretvoren je u očaravajući podvodni svijet, piše IFLScience.

Bajkoviti prizor u rezervatu prirodne baštine

Prekrasna snimka koja trenutno kruži internetom snimljena je u Recanto Ecológico Rio da Prata, koji se nalazi unutar rezervata prirodne baštine koji je ispresjecan kristalno čistim rijekama. Obično posjetitelji šeću stazama po rezervatu, a zatim se okupaju i rone u rijekama Rio Olha d’Agua i Rio da Prata.

No nakon teških padalina početkom mjeseca marta 2018. turisti su dobili rijetku priliku da rade oboje istovremeno. Narasle su rijeke preplavile okolnu šumu, a umjesto blatne i mutne vode, kristalno čiste rijeke stvorile su predivnu zemlju čuda.

“Unatoč poplavi, na dan kada je video snimljen rijeka Olho d’Agua (Oči vode) ostala je kristalno čista zbog očuvane šume unutar razervata”, navodi se u video snimci. “Ovo je bila rijetka epizoda, i do kraja dana rijeka se vratila na normalan nivo.”

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj