PTICE KAO KUĆNI LJUBIMCI? Zahtijevaju puno pažnje, ali zauzvrat će vas bogato nagraditi!

Studije su pokazale da ptica kao kućni ljubimac podstiče društvenu interakciju, koja je važna za mentalno zdravlje.

Ptice zahtijevaju puno pažnje, ali zauzvrat će vas bogato nagraditi. Ova inteligentna i lijepa stvorenja će na mnogo načina uljepšati vaš život.

Dugo žive
U poređenju sa drugim kućnim ljubimcima, većina ptica ima dug životni vijek. Ptice omogućavaju dugoročno prijateljstvo i mnoge vrste papagaja vas mogu nadživjeti.

Socijalna interakcija
Nedavne studije su pokazale da ptica kao kućni ljubimac podstiče društvenu interakciju, koja je važna za mentalno zdravlje. Divno je čuti cvrkut kao dobrodošlicu kada se vratite kući sa posla. S jedne strane, postoji interakcija sa drugim vlasnicima kućnih ljubimaca, kao što su forumi komunikacije i razmjene međusobnih iskustava. S druge strane, postoji interakcija sa samim pticama. Kada počnete da komunicirate, shvatićete koliko može biti zanimljiv i zabavan život sa njima.

Potreba da brinete o nekom
Svaka osoba posjeduje osnovnu potrebu da brine o nekom. Roditelji brinu o djeci, stariji brat i sestra brinu za mlađe i slično. Ukoliko nemate o kome da brinete, ptica je idealan kućni ljubimac za vas. One zahtijevaju mnogo pažnje i interakcije.

Manje stresa
Igranje i razgovor sa kućnim ljubimcem može smanjiti nivo stresa i krvni pritisak, i naravno, to je dobro za vaše zdravlje. Šta bi moglo biti više opuštajuće od razgovora sa kućnim ljubimcem dok sjedite zavaljeni u fotelji?

Veoma su inteligentne
Reći nekome da ima ptičiji mozak je možda uvreda, ali ptice su, zapravo, među najinteligentnijim stvorenjima u životinjskom svijetu. One su simpatične i veoma inteligentne, a mnoge od njih, kao što su afrički sivi papagaj, žako, tigrice, aleksandar, kakadu, vrane i druge, mogu i naučiti govoriti, odnosno da imitiraju ljudski govor. A to je ipak nešto s čime se nijedna druga životinja ne može pohvaliti.

Novi koraci
Kada ste posljednji put naučili svoju pticu da radi nove stvari? Ako još niste bili dovoljno kreativni, zašto ne probate sada? Na internetu možete pronaći mnogo zanimljivih i korisnih aktivnosti, tako da vaša ptica možda nauči da sleti na ruku bez straha.

(Global CIR)

Komentiraj